Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului ā€œCălătoria mea multiculturală - 2015ā€
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului ā€œCălătoria mea multiculturală - 2015ā€....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

Ziarul "ROMULUS SI REMUS"

A apărut al treilea număr al ziarului "ROMULUS SI REMUS".

Aşteptăm articolele Dumneavoastră la următoarele adrese de e-mail:
ufficio@roasit.ro, victor.partan@yahoo.com

Ziar Nr. 3 - descarca - AICI (format pdf)

Din SUMAR nr. 3 / 2010

 

Discursul deputatului Mircea Grosaru la vernisajul expozitiei "De la emigrare la integrare"

Domnule Ambasador, stimaţi prieteni, vă mulţumesc pentru că sunteţi alături de noi într-un moment foarte important pentru Asociaţia Italienilor din România-RO.AS.IT.

Expoziţia "De la emigrare la integrare" este apogeul unei activităţi derulate pe o perioadă îndelungată, în care am bătut ţara în lung şi în lat pentru identificarea comunităţilor de etnici italieni şi pentru aflarea istoriilor lor. în România sunt multe persoane cărora le curge prin vene şi sânge de italian, mult mai multe decât o arată ultimul recensământ. în jurul nostru avem crâmpeie de istorie. Nu este o istorie scrisă şi, automat, supusă subiectivităţii scriitorului, ci una arătată exact aşa cum a fost ea.
Fiecare tablou realizat pe baza fotografiilor originale oferite de cei cu care am intrat în contact ne spune o poveste despre care ştim sigur că a fost adevărată, iar aceasta a fost ideea care a stat geneza proiectului: să arătăm tuturor, cu argumente autentice, modul în care s-a format comunitatea italiană istorică din România.
Aşa cum puteţi vedea, am adunat fotografii care datează de la începutul secolului al XX-lea până în prezent. Unele dintre ele prezintă ocupaţiile pe care le aveau înaintaşii etnicilor de astăzi. Altele sunt fotografii în care apar familii întregi şi reprezintă esenţa procesului de integrare.
Italienii au avut o contribuţie importantă la dezvoltarea ţării, muncind alături de românii cu care se asemănau atât de mult.
S-au legat imediat prietenii care i-au ajutat pe imigranţi să se adapteze cu uşurinţă vieţii de aici. Interacţiunea a dus, în timp, la formarea familiilor mixte. De cele mai multe ori, numele românesc i s-a adăgat celui italian. Nu l-a substituit. în aceste familii s-au păstrat tradiţiile transmise din moşi strămoşi, pe care, la rândul ei, Asociaţia Italienilor din România le celebrează an de an în cadrul activităţilor organizate pentru membri.
Această expoziţie nu este dedicată numai etnicilor italieni. Sunt convins că, în luna care urmează, pragul muzeului va fi călcat şi oameni care nu fac parte din comunitatea noastră şi care, astfel, vor avea ocazia să ne cunoască mai bine. Practic, să cunoască mai bine istoria României, pentru că istoria noastră este parte integrantă a ei. Este temelia unei punţi de legătură între ţara în care trăim şi Italia, care devine tot mai trainică pe zi ce trece graţie eforturilor depuse de autorităţile reprezentate aici de Excelenţa Sa Domnul Mario COSPITO, Ambasadorul Italiei la Bucureşti, întotdeauna receptiv la problemele noastre. Chiar ieri am avut plăcerea de a mă întâlni cu domnul Gianfranco FINI, preşedintele Camerei deputaţilor din Italia, cu care am discutat despre relaţiile bilaterale şi despre comunitatea italiană din România.
I-am povestit expoziţia noastră şi i-a părut rău că nu poate fi prezent, astăzi, printre noi, dar astfel de ocazii vor mai apărea, pentru că Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. va continua să conserve şi să scoată în evidenţă valorile care ne reprezintă.
în final, doresc să îmi exprim recunoştinţa faţă de Muzeul Naţional de Istorie a României, care ne oferă găzduire, faţă de sponsorii expoziţiei şi de partenerii media şi, nu în ultimul rând, faţă de membrii Asociaţiei care au venit din Provincie special pentru acest eveniment. Nu îi uităm nici pe cei care, din motive obiective, nu au putut să vină, dar care sunt prezenţi prin preţioasele documentele pe care le-au furnizat.


Puteţi citi "Romulus şi Remus" şi pe blog, la adresa http://romulussiremus.wordpress.com

 

   

sus

 

 
   

 

 

       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.