Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

ISTORICUL ASOCIAŢIEI

 

      Asociaţia Italienilor din România - RO-AS.IT. - a fost înfiinţată în anul 1993, la Suceava, din iniţiativa unui grup de descendenţi ai emigranţilor italieni stabiliţi în zona Bucovinei, cu mult entuziasm şi dăruire, cu dorinţa explicită de a reface unitatea comunităţii italienilor din România, a cărei viaţă a fost frântă de vitregiile istoriei din ultimii 50 de ani (premergători lui 1989).
      În anul 1996 Asociaţia Italienilor din România a dobândit personalitate juridică, în baza Legii nr. 21/1924, modificată de O.G. nr. 26/2000, a Legii nr. 246/2005 pentru aprobarea O.G. nr. 26/2000 şi a art. 62, alin. (2) din Constituţia României, perioada de funcţionare fiind nedeterminată, iar în anul 2008 a primit statut de utilitate publică, în baza Hotărârii Guvernului României Nr. 109/30.01.2008.
      Conform prevederilor statutului său, RO.AS.IT. îşi desfăşoară activitatea atât în România, la sediile sale şi prin intermediul filialelor teritoriale create (v. rubrica filiale), cât şi în Italia.
       Încă de la înfiinţare, membrii Asociaţiei Italienilor din România şi-au propus să reclădească pas cu pas acea etapă din traseul istoric al comunităţii italiene, când ei erau profund implicaţi în modernizarea României interbelice, traseu intrerupt atât de brutal.
      Apartenenţa strămoşilor lor la o cultură milenară, bogată în valori extraordinare, de referinţă în istoria omenirii, i-a determinat pe etnicii italieni să-şi dorească refacerea comunităţii istorice care a avut o tradiţie în România interbelică, în acea perioadă de dezvoltare fără precedent din istoria ţării şi când, de fapt, s-au stabilit în ţara noastră cei mai mulţi italieni, marea lor majoritate din motive de mobilitate profesională.

      O reconstrucţie anevoioasă, dar nu imposibilă.

      Activitatea a debutat, cu mult entuziasm, încă din anul 1993, când un grup restrâns de etnici italieni a început să se întâlnească periodic la micul sediu din Suceava, lângă Universitate, loc care devenea tot mai atrăgător.

      După o perioada de probă, trecută cu brio, şi-au dat seama că se poate construi ceva împreună şi au hotărât, pe 26 august 1996, să se înregistreze oficial, ca persoană juridică românã de drept privat. Acţiunile, la început simple, dar pline de conţinut, deveneau pe zi ce trece tot mai interesante, prevestind parcă faptul că într-o zi se va ajunge la organizarea a ceea ce a devenit astăzi RO.AS.IT.-ul.
      Sprijinindu-şi efortul pe experienţa încercărilor altor comunităţi, al exemplului lor, dar şi al propriei experienţe, oferta Asociaţiei venea în întâmpinarea dorinţelor celor care ani de-a-rândul au purtat în suflet nostalgia locurilor de unde au venit ''i nostri noni o bisnoni'', Italia.
      Preocuparea principală s-a îndreptat spre realizarea unor structuri teritoriale care să permită facilitarea contactelor şi o mai bună cunoaştere reciprocă, apoi spre obţinerea unui sediu care să asigure membrilor Asociaţiei, dar şi acelora care doreau să îi cunoască, un cadru plăcut, dar totodată oficial, pentru întâlniri.
      Mai târziu, după multe demersuri, s-a reuşit refacerea învăţământului în limba maternă şi, iată, după circa 60 de ani de întrerupere, se poate studia acum în limba italiană la Liceul "Dante Alighieri" din Bucureşti. S-au derulat, de asemenea, proiecte culturale în parteneriat cu asociaţii şi organizaţii similare din ţară şi străinătate, un exemplu fiind Simpozionul internaţional "Neoumanismul si dialogul intercultural", ajuns în anul 2008 la cea de-a patra ediţie, s-a participat la festivaluri, la târguri de carte, la schimburi de experienţă şi la alte diverse manifestări culturale organizate pe plan local sau naţional de Departamentul pentru Relaţii Interetnice, de instituţii guvernamentale si nonguvernamentale, s-au tipărit cărţi, dar şi o revistă bilingvă, revista Asociaţiei, intitulată sugestiv "Siamo di nuovo insieme".

      Au fost pregătiţi tineri etnici italieni pentru formaţia de dansuri cu acelaşi nume "Siamo di nuovo insieme", care participă anual la Festivalul "Proetnica" de la Sighişoara, s-au organizat expoziţii de pictură, grafică sau caricatură la sediul din Bucureşti, str. Lipscani, unde au avut loc nenumărate alte acţiuni şi întâlniri de suflet, la care participanţii, în marea lor majoritate membri RO.AS.IT., au povestit întâmplări din viaţa lor, sau, pur şi simplu, au fost bucuroşi să fie împreună, ceea ce nu este puţin lucru. Tot la sediul Asociaţiei din Lipscani au avut loc, periodic, întâlniri cu întreprinzători italieni nou veniţi în România.

      În anul 2004 Asociaţia a repurtat un succes important în cadrul alegerilor generale şi, ca urmare, preşedintele Asociaţiei din Suceava a devenit deputat în Parlamentul României reprezentând minoritatea italiană din România, iar în iunie 2008 RO.AS.IT. a participat la alegerile locale în patru judeţe, obţinând un loc de consilier local (în cadrul unei alianţe electorale interetnice realizate la nivelul judeţului Timiş), dobândind totodată şi multă experienţă pentru viitoare confruntări electorale.
            Acordarea statutului de asociație cu statut de utilitate publică de către Guvernul României a constituit cea mai mare recompensă morală pentru RO.AS.IT., ca apreciere pentru tot ce se realizase în doisprezece ani de activitate (1996-2008). În continuare, Asociația Italienilor din România a confirmat acest statut, fiind la originea a numeroase proiecte și demersuri prin care a fost conservată și afirmată identitatea comunității de etnici italieni de aici.
      Mircea Grosaru, președintele RO.AS.IT., a câștigat alte două mandate de deputat, la alegerile parlamentare din 2008 și din 2012, votul de încredere din partea alegătorilor vorbind de la sine despre felul în care a fost percepută activitatea asociației. Tot în 2012, o alianță din care a făcut parte și RO.AS.IT. a câștigat două locuri în Consiliul Local și un post de viceprimar la Curtici (județul Arad). Pe plan internațional, Asociația Italienilor din România a încheiat un protocol de colaborare cu Partidul Democrat European alături de care a organizat, în anul 2013, la Palatul Parlamentului, Conferința Internațională ”Minoritățile naționale în strategia europeană. Studiu de caz: italienii din România”.
      După decesul deputatului Mircea Grosaru, survenit pe 3 februarie 2014, a fost organizată o Conferință Națională extraordinară, în cadrul căreia a fost ales noul președinte: Ioana Grosaru.

      Proiectele continuă.

 

 

 
   

 

 

       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.