Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

Ziarul "PIAZZA ROMANA"

Colecţia ziarului "PIAZZA ROMANA"

A apărut un nou numar al ziarului "Piazza Romana ".

"Drepturile de autor pentru materialele publicate pe platformele www.roasit.ro şi http://romulussiremus.wordpress.com sau în publicaţiile Siamo di Nuovo Insieme şi Piazza Romana aparţin Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT. Preluarea parţiala sau integrală a acestor materiale nu se poate face decât cu acordul RO.AS.IT."

Aşteptăm articolele Dumneavoastră la următoarele adrese de e-mail:
ufficio@roasit.ro, victor.partan@yahoo.com

Ziar "Piazza Romana" - descarca - AICI (format pdf)

Din SUMAR

 
 

Unii nu înțeleg

Aşa cum este absolut normal într-o comunitate cu răspândire precum cea a etnicilor italieni, apar periodic discutii, frământări, nemultumiri. Există controverse într-o familie cu doi membri, d-apoi într-o ”familie” cu peste 3200 de membri, împrăştiati în toate judetele tării.
Membrii minoritătii italiene istorice fac parte din categorii sociale şi de vârstă diverse, unii suntmai bine informati, altii au resurse de informare limitate, unii sunt constructivi, altii obstructionişti, unii înteleg mai bine lumea în care trăiesc, altii nu au această capacitate.
Acum ceva timp, a avut loc o întâlnire a membrilor unei comunităti locale de etnici italieni. Nu are importantă unde. Relevante sunt câteva reproşuri care au fost îndreptate spre RO.AS.IT. Cele mai vehemente ”capete de acuzare”: RO.AS.IT.
nu trimite pachete bătrânilor şi nu organizează ”plimbări”. Asemenea reproşuri indică foarte clar faptul că unii chiar nu înteleg care este scopulAsociatiei Italienilor din România. Conservarea şi promovarea identitătii italienilor din România nu au nicio legătură cu împăr tirea unor pachete cu făină, ulei, zahăr sau ciocolate, procedeu prin care unii îşi asigură, în cel mai facil mod cu putintă, simpatia populară. În schimb, RO.AS.IT.
îşi ia în serios misiunea, iar activitatea în slujbaminoritătii italiene este cât se poate de evidentă şi se cuantifică în rezultate concrete precum: reintroducerea învă tământului în limbamaternă italiană şi a grupelor de limbă italiană în mai multe localităti din tară, finantări pentru bisericile frecventate de etnicii italieni, finan tarea proiectelor locale care promovează identitatea minoritătii italiene, sustinerea unor ansambluri de dansuri traditionale italiene, organizarea de expozitii şi editarea de cărti prin intermediul cărora cei din afara comunitătii află despre istoria şi existenta etnicilor italieni, stabilirea unor parteneriate interna tionale la cel mai înalt nivel etc.
Desigur, RO.AS.IT. nu neglijează niciun aspect din viata unei comunităti, iar nevoia de sprijin material este, din păcate, o realitate. Asociatia a fost, este şi va fi implicată şi în actiuni de binefacere, dar acestea nu pot prima în fata ratiunii pentru care a fost înfiintată.

(Victor Partan)

 


sus

 

 
     
       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.