Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

Ziarul "PIAZZA ROMANA"

Colecţia ziarului "PIAZZA ROMANA"

A apărut un nou numar al ziarului "Piazza Romana ".

"Drepturile de autor pentru materialele publicate pe platformele www.roasit.ro şi http://romulussiremus.wordpress.com sau în publicaţiile Siamo di Nuovo Insieme şi Piazza Romana aparţin Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT. Preluarea parţiala sau integrală a acestor materiale nu se poate face decât cu acordul RO.AS.IT."

Aşteptăm articolele Dumneavoastră la următoarele adrese de e-mail:
ufficio@roasit.ro, victor.partan@yahoo.com

Ziar "Piazza Romana" - descarca - AICI (format pdf)

Din SUMAR

 

Acord de colaborare între Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei sociale, Asociatia Italienilor din Romania-RO.AS.IT. si I.N.A.S. - Italia

O delegaţie a Institutului Naţional de Asistenţă Socială INAS-membră CISL Italia, formată din preşedintele Antonino SORGI, Gianluca LODETTI - coordonator activitate externă, Cesare INSINSOLA - coordonator INAS Romania şi dep. Mircea GROSARU - vicepreşedinte INAS Romania, s-a întâlnit pe 21 ianuarie cu Ioan-Nelu BOTIS, Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale din Romania.
în urma dialogului dintre cele două părţi s-a ajuns la un acord verbal de colaborare, acord care va fi concretizat în viitorul apropiat printr-un proiect comun ce vizează asistenţa numeroşilor muncitori români care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul Italiei, Asociaţia Italienilor din România-RO.AS.IT., reprezentată de Mircea GROSARU, fiind unul din partenerii aceastei înţelegeri.
întâlnirea de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a debutat cu prezentarea activităţii INAS-Italia făcută de către deputatul Mircea GROSARU. Cesare Insinsola a vorbit despre serviciile oferite românilor care muncesc în Peninsulă: "în Italia lucrează aproximativ 1.150.000 de români. Trebuie să facem ceva pentru ei. Când pleacă în străinătate, românul e singur. Nu ştie ce să facă. Noi îl ajutăm să se adapteze mai uşor, oferindu-i asistenţă în ceea ce priveşte legislaţia muncii şi alte probleme. Serviciile noastre sunt absolut gratuite, pentru că suntem finanţaţi din cotizaţii. Ne numim Patronat INAS nu pentru că suntem patroni. Cuvantul "patronat" vine de la "patroccino", care înseamnă apărător. Suntem apărătorii celor fără bani", a spus domnul Cesare INSINSOLa, evidenţiind faptul că INAS, care este afiliat la sindicatul CISL, nu este o organizaţie "de ieri, de azi", ci are în spate o experienţă de circa 60 de ani: "Suntem o asociaţie foarte serioasă si dorim să avem posibilitatea să fim recunoscuţi şi in Romania, precum în multe alte ţări din Europa şi din lume".
Soluţii globale pentru o lume globalizată
Domnul Antonino SORGI, la rândul său, i-a multumit domnului Ministru Ioan Nelu BOTIS pentru timpul acordat şi a subliniat intenţia de a construi un raport organic cu România. "Suntem un punct de sprijin pentru românii care muncesc în Italia. Aşa cum s-a spus anterior, serviciile noastre sunt gratuite, fiind finanţate din cotizaţiile lucrătorilor, care constituie un fond de solidaritate pentru Italia şi exterior. în Europa, 400 de milioane de oameni au libertate de mişcare în câmpul muncii. Cu toate acestea, în acest moment nu există o autoritate care să poată media neînţelegerile legislative între două ţări. într-o lume globalizată, trebuie să răspundem cu măsuri globale pentru a evita ca o persoană să fie marginalizată", a aratat preşedintele INAS.
în Italia, sindicatele s-au format la scurt timp după terminarea celui de-al doilea Război Mondial, reprezentând o interfaţă între instituţiile publice şi nevoile muncitorilor.

Declaraţie, Antonio SORGI:
"Italienii sunt cunoscuţi drept un popor de emigranţi. Cunoaştem bine prin ce trece cineva care pleacă să lucreze în altă ţară. Mulţi dintre românii care muncesc în Italia sunt asistaţi de noi." (Antonino SORGI, preşedinte INAS)

Plan pentru românii din Italia
După ce i-a ascultat pe oaspeţii săi, ministrul Ioan Nelu BOTIS şi-a exprimat admiraţia faţă de Italia, o ţară apropiată de România din foarte multe puncte de vedere. Ministrul BOTIS a înaintat propunerea unei colaborări:
"Domnilor, primesc cu bucurie această vizită. împreună putem construi un plan care să se adreseze românilor din Italia. Intenţia noastră este de a propune un proiect strategic. Să dezvoltăm un observator social care să îi ajute pe muncitorii români din Nord, Centru şi Sud. Să înfiinţăm birouri unde să se primească informaţii din partea lor şi care să îi consilieze în probleme de muncă. Constat că am putea extinde consilierea pentru domeniile pensii şi sănătate".
Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT., ca liant între cele două culturi, INAS ?i Ministerul Muncii din România vor fi parteneri într-un proiect european care va veni în sprijinul românilor care îşi desfăşoară activitatea în Italia. Potrivit lui Ioan Botiş, ţara noastră dorea de mai mult timp să dezvolte dezvolte un asemenea proiect, dar nu găsise un operator de talia INAS. "Din informaţiile pe care le deţinem, constat că aveţi capacitatea de mobilizare la nivel naţional. Am onora, astfel, o promisiune făcută mai demult românilor de a-i sprijini în vederea găsirii unui loc de muncă şi în alte probleme", a spus ministrul.
La finalul întâlnirii, Antonino SORGI l-a invitat pe Ioan-Nelu BOTIS la Roma, pentru a constata personal "cine este INAS".

Declaraţie, Ioan Nelu BOTIS: "Italia este ţara care a oferit oportunităţi pentru foarte mulţi cetăţeni români. Cei care lucrează acolo ajută PIB-ul României. Dacă astăzi constatăm o anumită dezvoltare, în mod cert ea se datorează şi sprijinului pe care Italia l-a acordat României". (Ioan-Nelu Botiş, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale)

întâlnire cu preşedintele Casei Naţionale de Pensii, doamna Domnica Doina Pârcălabu

Unul dintre serviciile importante oferite de INAS este asistenţa în întocmirea dosarelor de pensii ale românilor care au muncit în Italia. Reprezentanţii Institutului Naţional de Asistenţă Socială fac legătura între Casa de Pensii din Italia şi cea din România, înlesnind transmiterea datelor. Există, însă, şi obstacole în calea acestei activităţi, în sensul că INAS nu este încă recunoscut oficial drept colaborator al Casei Naţionale din Pensii de aici. Astfel, au existat cazuri în care directorii Caselor de Pensii judeţene au fost circumspecţi atunci când li s-a solicitat cooperarea pentru rezolvarea unor dosare. Delegaţia INAS a discutat despre acest neajuns cu preşedintele Casei Naţionale de Pensii, doamna Domnica Doina Pârcălabu, şi cu directoarea Departamentului de Relaţii Externe, Maria-Luiza SOCOL-FLORESCU. "Noi suntem recunoscuţi oficial în Italia, dar în România ne lipseşte recunoaşterea. Tot ce vrem este să ajutăm astfel încât rezolvarea unui dosar să nu mai dureze atât de mult", a spus Cesare INSINSOLA. Partea română s-a declarat de acord cu semnarea unui parteneriat: "Trebuie să stabilim o formă scrisă, un protocol de colaborare. Avem multe dosare care au legătură cu Italia şi în care nu putem contacta persoanele. Poate apelăm la dumneavoastră". Detaliile acordului dintre INAS şi Casa Naţională de Pensii vor fi stabilite în săptămânile următoare.

După întâlnirile cu ministrul Ioan Nelu BOTIS şi cu preşedintele Casei Naţionale de Pensii, delegaţia INAS a fost primită de ambasadorul Mario COSPITO. La întrevederea de la Ambasadă a luat parte şi consulul Italiei la Bucureşti, Salvatore RIPPA. S-a apreciat ca intalnirile ce au avut loc au deschis portile unei bune colaborari in sensul ajutorarii romanilor din Italia si a italienilor din Romania si ca acestea reprezinta inca o marturie a bunelor raporturi existente intre cele doua tari surori, Italia si Romania.

   

sus

 

 
   

 

 

       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.