Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

Evenimente

Lansare CD Antonio Furnari

Donaţie către Asociaţia Italienilor din România

Antonio Furnari, unul dintre cei mai mari tenori ai lumii, a făcut un gest deosebit, cesionând Asociaţiei Italienilor din România drepturile de autor pentru două albume ale sale. Primul album se numeşte "Best of Antonio Furnari" şi va fi lansat pe 4 martie, de la ora 15.30, la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti. CD-ul conţine celebre piese muzicale italieneşti şi câteva minunate cântece româneşti pe care le interpretează cu har. Iată lista pieselor: Frumoasă eşti, Italie Te iubesc, Dumnezeieşte, Noaptea, Potpuriu românesc, Che Sara Rose rose, Amarsi e dirsi addio, O sole mio, Tu che ti senti triste, Risveglio, Notte d'amore, Va da lui; Parlami d'amore mariu.
Prima piesă din album, "Frumoasă eşti, Italie", pe versuri de Nicolae Vieru, este una dintre piesele favorite pentru a deveni imnul Asociaţiei Italienilor din România.
Antonio Furnari, tenorul cu jumătate de inimă italiană şi jumătate românească

"Sunt îndrăgostit de România şi de români. Dintre toate ţările unde am fost, aici m-am simţit cel mai iubit. De aceea, am hotărât să îmbătrânesc aici". Sunt cuvintele unuia dintre cei mai mari tenori ai lumii, italianul Antonio Furnari. Antonio Furnari este un bun al patrimoniului cultural mondial. Născut la Catania în urmă cu aproape 70 de ani, maestrul Furnari a scos până acum 42 de albume vândute în zeci de milioane de exemplare, câştigând două discuri de aur. Este foarte greu să rezumi o carieră atât de prodigioasă în câteva cuvinte, dar vom încerca să enumerăm cele mai importante momente ale ei. în 1960, pe când avea 20 de ani, Antonio Furnari a câştigat premiul pentru "Cea mai frumoasă voce italiană", oferit de Rai. Au urmat concerte în toată lumea. "Nu există loc unde nu am pus piciorul", a mărturisit artistul. într-o zi, ambasada Rusiei din Italia l-a contactat şi i-a propus să meargă să cânte la renumitul Teatru Balşoi. A acceptat. I-au fost organizate turnee în toate ţările sovietice. în 1965, Antonio Furnari a fost delegat ca prim-solist la Teatrul Constantin Tănase din Bucureşti. Contractul era pe o perioadă determinată de două luni. A rămas, însă, 13 ani! în 1978, tenorul a plecat în Japonia. Acolo a cântat în toate oraşele importante, iar apoi a plecat în America, în Florida, unde a colaborat cu Disney World. Destinul l-a purtat şi la New York, lângă prietenul Giuliano Gemma, unul dintre cei mai faimoşi actori ai Italiei. Datorită impresarului Biagio Rimmaudo, a participat la cele mai mari show-uri de televiziune. A plecat, apoi, în Canada, unde a stat opt ani, fiind numit cetăţean de onoare. în acest interval, a participat la Festivalul de la Napoli, cu o piesă scrisă de Lino Bamfi. Istoria s-a repetat în 1998. Venit pentru o scurtă vizită în România, după un turneu întreprins alături de artişti precum Dan Spătaru sau Sofia Vicoveanca, Antonio Furnari a rămas aici. De ce? Ne-a spus artistul: "Nu m-au mai lăsat să plec". Desigur, nici el nu a mai dorit să plece.

Mini-interviu

Antonio Furnari: Am lansat trei piese celebre în România

Domnule Furnari, ce anume v-a determinat să faceţi această donaţie pentru RO.AS.IT.?
Consider că Asociaţia Italienilor din România îi reprezintă pe toţi italienii de aici. Ajutând-o, ajut întreaga comunitate. Este nevoie de fonduri pentru desfăşurarea activităţii şi îi invit pe toţi, deopotrivă italieni şi români, să cumpere acest CD, pentru că vor găsi pe el nişte piese cu adevărat deosebite.
Aţi mai păstrat vreo legătură cu Italia?
Desigur! Merg în Italian cel puţin o dată la două luni. Familia mea este stabilită la Roma. Acolo am soţia, pe Mara Grossu, pe care am cunoscut-o în anii 60, când am venit pentru prima oară în România. Am şi trei copii: un băiat şi două fete. Vicenzo este ofiţer de poliţie, Rosandra este doctor stomatolog, iar Veronica este profesoară de filosofie.
Aţi amintit de prima venire în România. Ce amintiri păstraţi de atunci?
Sunt foarte multe amintiri... Este, însă, ceva cu care mă mândresc în mod deosebit. în perioada 1968-1969, pe când realizam un program de varietăţi alături de Tudor Vornicu, eu am fost cel care a lansat aici trei piese celebre: Che sara, Rose rose şi L'immensita. Nu auzise nimeni de ele din cauza Cortinei de Fier.
Nu aţi avut probleme cu regimul comunist în acele vremuri?
Am fost apreciat şi atunci, aşa cum sunt apreciat şi acum. Eu sunt artist, nu fac politică. Am vorbit şi cu fostul preşedinte Ion Iliescu, şi cu actualul preşedinte Traian Băsescu. Muzica este un lucru care ne uneşte pe toţi.
Ce părere aveţi despre muzica din ziua de astăzi?
Observ că, în România şi în Italia, s-au întors melodiile. Lumea ascultă din nou muzică de calitate, după ce, un timp, au fost la modă manelele sau alte genuri comerciale. Simt asta în fiecare seară la "Terasa Doamnei", acolo unde cânt. Ca interpret, cel mai mult îl apreciez pe Mihai Trăistariu, iar dintre interprete îmi place Luminiţa Anghel. De asemenea, cred că Ovidiu Comornic este un compozitor foarte bun.

 
 
   

 

 

       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.