 | Carnavalul este un eveniment de traditie pentru multe popoare, a carui semnificatie poate rezona cu renasterea, revenirea la viata a naturii, cu ciclicitatea notimpurilor. Fiecare o serbeaza In felul lui specific. In Italia, la Venetia, In fiecare primavara se organizeaza, unul dintre cele mai cunoscute si celebre Carnavaluri din toata lumea. Este poate cel mai frumos, prin autenticitatea si vechimea lui. A devenit celebru prin mastile, costumele fastuoase si prin obiceiurile inedite pastrate inca din prerenastere. Devenit o traditie pentru italieni, am socotit ca si pentru etnia noastra istorica – avand In vedere ca majoritatea emigrantilor provin din regiunea Veneto, Friuli Venezia-Giulia - Carnavalul poate fi un eveniment
deosebit menit sa reanvie si aici, traditia. Cum era si firesc, data potrivita pentru desfasurarea Carnavalului a fost “martedi grasso”, data intrarii in postul Pastelui.
Participantii au fost invitati sa vina costumati si mascati. S-a creat un spectacol si o atmosfera specifice de carnaval, intregita de personajele costumate din “commedia dell’arte” rezentate cu multa naturalete si talent
de copiii de la Scoala Italiana “Aldo Moro”. Evenimentul nostru s-a bucurat de sprijinul patronilor de la Trattoria “Il Carnevale” din Piata Amzei din Bucuresti, care au sustinut cheltuielile de organizare si ne-au oferit momente de dans cu un ansamblu de dansatori profesionisti. La Carnaval au participat costumati si necostumati, cu masca si fara masca, embrii ai Ambasadei Italiei In Bucuresti, deputati, reprezentanti ai minoritatilor nationale In Parlamentul Romaniei, membri ai etniei italiene din Bucuresti, oameni de afaceri romani si italieni si multi, multi prieteni.
Se spune ca originea Carnavalului dateaza din 1094, cand dogele Venetiei, Vitale Faliero, l-a mentionat pentru prima data Intr-un document oficial. In realitate, carnavalul este prezent In mai multe traditii, ca de pilda In Saturnaliile latine, sau In miticele culturi dionisiace, prin care se sarbatorea trecerea de la iarna la primavara. Existau, asadar, inca din timpuri stravechi, perioade ale anului In care se purtau masti si prindeau viata reprezentari simbolice,iar In ntichitate, Intr-un anumit interval de timp, aparent totul era permis si lumea traia diferit, fiind cunoscuta zicala “Semel in anno licet insanire” (“o data pe an este permis sa Innebunesti”). Venetia, republica guvernata de o oligarhie Inchistata, a gasit de cuviinta sa dea straturilor sociale umile iluzia ca, macar pentru o scurta perioada a anului, sunt asemenea celor puternici si le-a permis sa-i ironizeze In public pe bogati, purtand pe chip o masca.
|