Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

 

Expoziţia "De la emigrare la integrare" a fost vernisată la Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului a găzduit, pe 30 mai, de la ora 14.30, vernisajul expoziţiei de fotografii-document "De la emigrare la integrare" a Asociaţiei Italienilor din România RO.AS.IT., membră a Grupului Parlamentar al minorităţilor naţionale.
Vizita premierului italian Silvio Berlusconi a dat evenimentului o semnificaţie deosebită, invitaţii care au luat cuvântul subliniind legătura puternică existentă între cele două ţări înfrăţite, România şi Italia.
Introducerea a fost făcută de doamna Ioana Grosaru, vicepreşedintele RO.AS.IT. "Expoziţia de faţă s-a născut din dorinţa de a aduna mărturii reale despre etnia italiană. Ea povesteşte, prin intermediul fotografiei, istoria de peste 100 de ani a italienilor stabiliţi în România", a spus doamna Grosaru. A luat, apoi, cuvântul, doamna deputat Sanda-Maria Ardeleanu, care a evidenţiat faptul că "minoritatea italiană din România a fost adusă la suprafaţă prin eforturile domnului deputat Mircea Grosaru", preşedintele RO.AS.IT.
La rândul său, doamna Rodica Precupeţu, de la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, a felicitat Asociaţia Italienilor din România pentru acest "eveniment cultural deosebit" şi a observat că relaţiile dintre ţara noastră şi Italia progresează foarte rapid.
Seria luărilor de cuvânt a fost închisă de muzeograful Carol Konig, reprezentantul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Contribuţia activă şi continuă a etnicilor italieni la viaţa culturală de astăzi şi a asociaţiei a fost evidenţiată prin prezenţa designerului Lucian Chiriac,a fotografului şi creatorului de imagine film şi TV Romeo Chiriac, cei care au realizat secţiunea "Contribuţii italiene la arhitectura Bucureştiului", precum şi a artistului plastic Horia Colobichio, unul dintre cei care au contribuit la construirea Palatului Parlamentului.
Expoziţia "De la emigrare la integrare" poate fi vizitată la Palatul Parlamentului până pe 4 iunie, tablourile fiind expuse la nivelul P1, în spaţiul din faţa sălii de plen a Camerei Deputaţilor. O dată cu vernisajul revenirea în Bucureşti, s-a încheiat itinerariul din această primăvară, care a cuprins oraşele Brezoi, Râmnicu Vâlcea şi Suceava.
Proiectul este sprijinit financiar de Ministerul Culturii şi de Guvernul României, prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice, fiind realizat în parteneriat cu Palatul Parlamenului. Ambasada Italiei la Bucureşti a acordat patronajul pentru toate evenimentele expoziţionale desfăşurate sub titlul "De la emigrare la integrare".

Sponsori: Elido Trading, Monte Bianco, Sircarmgrassi.

 
 
   

 

 

       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.