Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

 

Expoziţia-document De la emigrare la integrare, la Brezoi, judeţul Vâlcea

Asociaţia Italienilor din România-RO.AS.IT. în colaborare cu Primăria Brezoi şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Vâlcea, organizează, în zilele de 26 şi 27 februarie, expoziţia de fotografii-document "De la emigrare la integrare".
Găzduit de sediul Primăriei din Brezoi, evenimentul se bucură de înaltul Patronaj al Ambasadei Italiei la Bucureşti, fiind sprijinit financiar de Guvernul României, prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice.
"De la emigrare la integrare" doreşte să ofere o imagine retrospectivă si autentică a istoriei italienilor din România. începuturile comunităţilor de italieni pe aceste meleaguri datează cu mult înainte de fenomenul migraţiei în masă consemnat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Fie că au fost misionari, prelaţi, comercianţi, agricultori sau lucrători forestieri, italienii au venit aici, pe rând, încă din cele mai vechi timpuri, aşezându-se, mai ales, în porturile de la Dunăre şi Marea Neagră. S-a format, astfel, o comunitate care a cunoscut o expansiune deosebită la sfârşitul sec. al XIX-lea şi începutul sec. XX, atunci când România a reprezentat destinaţia preferată a italienilor plecaţi din ţara lor din cauza sărăciei sau a conflictelor social-politice interne. Foarte asemănătoare cu locurile lor natale, ţara noastră a fost destinaţia preferată în special pentru emigranţii din Nordul Italiei friulani, bellunezi, trentini, romagnoli, genovezi sau lombarzi.
Marele exod al italienilor spre România s-a întregistrat între anii 1887 şi 1897, când regele Carol I de Hohenzollern a început opera sa de edificare a proaspătului regat. Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 26 februarie, începând cu ora 17.00 şi va fi urmat, de la ora 19.00, de un spectacol de cântece şi dansuri tradiţionale italiene şi româneşti, susţinut de renumiţii artişti Antonio Furnari şi Alex Tomaselli, de ansamblul de dansuri "Di nuovo insieme", al RO.AS.IT., precum şi de corul de copii al comunităţii italiene din Brezoi.
Parteneri media: Monitorul de Vâlcea, Radio Metronom, Curierul de Vâlcea, Viaţa Vâlcii, Televiziunea VTV, Etalon TV, Televiziunea Vâlcea Unu, Siamo di nuovo insieme şi Piazza Romana.
Parteneri: Comunitatea Italiană din Brezoi, Elido Trading
Intrarea este liberă.

 
 
   

 

 

       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.