Noi demersuri pentru înv???mântul în limba matern? italian?
Ioana Grosaru, pre?edintele Asocia?iei Italienilor din România – RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educa?iei ?i Cercet?rii. Tema central? a întrevederii a fost înv???mântul în limba matern? italian?. Doamna Grosaru a prezentat situa?ia etnicilor italieni în ceea ce prive?te educa?ia ?i a subliniat necesitatea continu?rii demersurilor pentru înfiin?area unor clase cu predare în limb? italian? ca limb? matern? atât în Bucure?ti, cât ?i în alte ora?e din ?ar?....
A avut loc deschiderea concursului “C?l?toria mea multicultural? – 2015”
Membrii Comisiei de Înv???mânt a Consiliului Minorit??ii Na?ionale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educa?iei ?i Cercet?rii ?tiin?ifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “C?l?toria mea multicultural? – 2015”....

Dialog muzical interetnic. Întâlniri pe scenă

Asociaţia Italienilor din România RO.AS.IT. a organizat "Dialog muzical interetnic. întâlniri pe scenă", un eveniment artistic fără precedent, având ca scop cultivarea diversităţii culturale şi promovarea dialogului interetnic prin intermediul muzicii tradiţionale a etnicilor şi a altor grupuri minoritare care trăiesc în România.
Asociaţia Italienilor din România RO.AS.IT. a organizat "Dialog muzical interetnic. Întâlniri pe scenă", un eveniment artistic fără precedent, având ca scop cultivarea diversităţii culturale şi promovarea dialogului interetnic prin intermediul muzicii tradiţionale a etnicilor şi a altor grupuri minoritare care trăiesc în România. Artişti aparţinând unor etnii şi grupuri culturale diverse s-au reunit într-un dialog muzical interpretând împreună cântece specifice fiecărei culturi din care provin.
Proiectul a fost conceput sub forma a trei activităţi:

1. Un seminar în care au fost dezbătute aspecte legate de evoluţia şi prezenţa artei minoritare în cadrul altui arial decât cel de origine, dovezi ale influenţelor şi interferenţei între aceste culturi şi cultura spaţiului major în care s-au transferat.
2. Un spectacol în care muzicieni proveniţi din rândul grupurilor etnice diverse au interpretat piese tradiţionale ale italienilor din România.
3. O reuniune într-un studio muzical în cadrul căruia artiştii de diverse etnii au interpretat împreună cântece tradiţionale din cultura de provenienţă sub forma unui "colaj muzical - mozaic", fiecare muzician propunând cel puţin o piesă din cultura proprie pe care grupul multi-etnic o va interpreta şi înregistra.
Repertoriul ales a inclus cântece reprezentative pentru grupurile etnice italiene stabilite în diferite zone din România, fiind bazat în special pe cântece din regiunea Trentino Alto-Adige, Emilia-Romagna, Belluno, Piemonte, Lombardia, Sicilia, Napoli, cât şi piese muzicale din folclorul altor etnii: maghiari, greci, evrei, germani, arabi, precum şi din grupul dialectal macedo – român.
Printre participanţi s-a numărat Alex Tomaselli cu formaţia sa, ai cărei membri aparţin fiecare altui grup etnic minoritar din România.