Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului Călătoria mea multiculturală - 2015
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului Călătoria mea multiculturală - 2015....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

 

COMUNICAT

Asociaţia Italienilor din România (RO.AS.IT.) îşi exprimă indignarea faţă de tentativa unor persoane de a intra, prin tehnici subversive, în posesia unor bunuri din patrimoniul etniei.
În şcolile din România a fost lansat un concurs prin care elevii cu vârste între 8 şi 19 ani sunt invitaţi să trimită agenţiei italiene La Fabbrica "mărturii/dovezi, sub formă de fotografii însoţite de scurte explicaţii /comentarii, în legătură cu prezenţa italiană/ italienilor în trecut şi prezent, în ţara lor (...)
Sunt acceptate şi fotografii vechi (găsite în albumul de familie sau reperate la prieteni ori asociaţii) (...)
Toate fotografiile şi textele trimise vor putea fi folosite de organizatorul concursului în vederea publicării sau a expunerii lor, în cadrul expoziţiei sau în alte materiale ce pot fi difuzate, în diferite momente ale expoziţiei, fără ca autorului să-i revină vreo recompensă, inclusiv eventuale drepturi de autor".
Potrivit statutului de utilitate publică, RO.AS.IT. are autoritatea şi datoria de a veghea asupra comunităţii italiene din România şi de a-i apăra identitatea. Fotografiile şi documentele care atestă existenţa străveche a italienilor pe aceste meleaguri reprezintă componente de valoare ale patrimoniului şi, implicit, sunt vectori ai identităţii etniei.
De aceea, considerăm că un astfel de concurs nu se putea desfăşura fără aprobarea noastră prealabilă şi facem apel la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului să informeze învăţătorii şi profesorii despre nelegitimitatea lui.

 
 
   

 

 

       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.