Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

 

Italienii au fost invitaţi la E VREMEA CARNAVALURILOR


Asociaţia Italienilor din România a organizat, în colaborare cu Uniunea Elenilor din România, prezentarea de tradiţii de primăvară intitulată …E VREMEA CARNAVALURILOR .
Evenimentul s-a desfăşurat în două etape. Mai întâi, reprezentanţi ai celor două etnii s-au adunat, pe 18 februarie, la sediul RO.AS.IT., acolo unde au povestit, au cântat şi au dansat aşa cum spun tradiţiile. Manifestarea a fost deschisă de expoziţia de măşti Masca Veneţiană , realizată de Conghilete Constantin, creator hand-made. Masca reprezintă o stare de spirit. Poate să şi ascundă ceva, dar poate să şi spună ceva. Purtătorul este învăluit în mister. Am fost fascinat încă din copilărie de măştile veneţiene. La un moment dat am început să făuresc astfel de măşti , a spus meşterul.
S-a rostit, apoi, SIOR MASCHERA , adică salutul celor care participă la balurile mascate. Partea de carnaval a fost deschisă de cuvântarea Ioanei Grosaru, vicepreşedinte RO.AS.IT., cea care a făcut posibilă desfăşurarea evenimentului, din partea italienilor. în fiecare an, înainte de venirea primăverii, comuntăţile de italieni organizează carnavaluri, aşa cum la Veneţia are loc unul dintre cele mai faimoase carnavaluri din lume. Prietenii greci ne-au propus să reluăm o tradiţie a carnavalului care vine din timpuri de demult. Este seara în care tradiţiile elene şi cele italiene creează buna dispoziţie , a spus doamna Grosaru, pe fondul sonor al muzicii din Toscana. Primii care au fost invitaţi să vorbească despre tradiţiile de primăvară şi despre carnavalul de la ei au fost reprezentanţii comunităţii elene. Apoi, profesoara Mara Chiriţescu a vorbit despre istoria Carnavalului de la Veneţia, care îşi are originile din secolul al XI-lea şi care a trecut prin momente depotrivă glorioase şi zbuciumate.
în continuare, actriţa Doina Ghiţescu a adus zâmbetul pe buze audienţei într-un moment prelungit de divertisment, urmat de recitalurile interpretului Antonio Pagarini şi cantautorului Octavian Mândruţă. S-au cântat şlagăre italiene şi autohtone, participanţii la carnaval fiind invitaţi la dans. Printre artiştii deja consacraţi s-au strecurat copii talentaţi precum Sorin Spasinovici şi Alberto Drăghici, care au cântat Italiano vero . Seara nu se putea încheia fără o degustare de produse tradiţionale.


PETRECEREA A CONTINUAT LA GRECI

A doua parte a evenimentului cultural s-a desfăşurat pe 20 februarie, la sediul Uniunii Elenilor, acolo unde tinerii au venit, de asemenea, costumaţi şi mascaţi. A fost premiată cea mai reuşită costumaţie, iar grupuri artistice reprezentând cele două etnii au oferit momente de divertisment. Seara s-a încheiat cu un dans pe cinste, pe muzica formaţiei Prea târziu.

 
 
   

 

 

       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.