Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

 

Energie pozitivă de la “Filonul sacru”

Expoziția de pictură pe sticlă a Mihaelei Mateescu Profiriu, desfăşurată ieri, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, a reprezentat un moment de emoție profundă atât pentru artistă, cât şi pentru numeroşii vizitatori. Tablourile expuse pe holul din fața sălii de plen a Camerei Deputaților, un spațiu excelent pentru astfel de evenimente, au fost dispuse în două secțiuni, icoane pe sticlă şi zodiac, între care au fost amplasate două sculpturi ale lui Nestor Culluri.
În deschidere, Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., a descris pe scurt expoziția şi a amintit despre artiştii din famila Culluri, din care se trage Mihaela Mateescu Profiriu, o familie de italieni care a marcat nu numai istoria minorității italiene de aici, ci şi a țării: “Italienii stabiliți pe acest pământ au venit, au rămas şi au durat aici o cultură, contribuind şi continuând să contribuie la evoluția acestui popor frate (…) Vreau să mulțumesc Ambasadei Italiei la Bucureşti, domnului ambasador Diego Brasioli, pentru Înaltul Patronaj acordat acestui eveniment. De asemenea, mulțumesc Departamentului pentru Relații Interetnice, Camerei Deputaților, domnilor deputați din Grupul Minorităților Naționale şi, nu în ultimul rând, dumneavoastră, celor care ați venit pentru această întâlnire de suflet”.
Omul de cultură Viorel Burlacu, din Tecuci, oraşul natal al pictoriței, a făcut o prezentare aprofundată a operei Mihaelei Mateescu Profiriu, în prefața discursului artistei. Ca de obicei, Mihaela Mateescu a fost concisă, dar cuvintele sale cântăresc cât o mie de vorbe, ajungând direct la inima celor care o ascultă şi încărcând-o cu energie pozitivă. “Vreau să ne revedem cât mai des… şi mulțumesc Asociației Italienilor din România pentru că ne dă prilejul acestor întâlniri… timpul trece repede… dacă iau agenda de telefoane şi tai numele celor pe care îi iubesc şi care nu mai sunt printre noi, atunci agenda devine gri”, a spus pictorița, cu ochii în lacrimi.
Şi doamna Margareta Labiş a dorit să ia cuvântul pentru a-şi exprima admirația, evenimentul fiind completat cu un recital de muzică italiană clasică al Janinei Lorelei Simion, căreia i s-a alăturat şi tenorul Antonio Furnari.
Tot ieri, la Palatul Parlamentului, a fost lansat şi albumul de pictură “Icoana pe sticlă”, al Mihaelei Mateescu Profiriu, care poate fi procurat de la sediul RO.AS.IT. din strada Lipscani nr. 19.

ățîââl.,

 
 
   

 

 

       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.