Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

 

RO.AS.IT. a participat la Ziua Europei

Ziua Europei, 9 Mai, marchează încheierea celui de-al Doilea Război Mondial şi victoria împotriva fascismului şi nazismului. Ea reprezintă pentru europeni o sărbătoare anuală a păcii şi unității. De asemenea, la 9 Mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe francez, a dat citire documentului care avea să rămănă înscris în istorie cu numele de Declarația Schuman. Prin aceasta Schuman propunea formarea unei federații europene pentru păstrarea păcii. A fost punctul de pornire al procesului european de integrare, iar Schuman este considerat părintele Uniunii Europene.
Cu ocazia Zilei Europei, în Bucureşti, în perioada 9 -11 mai a avut loc o serie de evenimente la care RO.AS.IT. a fost prezentă, ca reprezentantă a comunității istorice italiene în România.
Asociația noastră a participat în Parcul Herăstrău la a cincea ediție a ONGFest, cel mai mare Târg Național al Asociațiilor şi Fundațiilor, alături de peste 130 de organizații neguvernamentale care şi-au prezentat proiectele şi au organizat activități educative şi distractive. În 2014, deviza acestui eveniment organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu sprijinul Departamentului pentru Relatii Interetnice, a fost: “Tu vrei (r)evoluție? Vino la ONGFest!”, iar tema principală a fost combaterea discursului urii.

RO.AS.IT. a participat şi de data aceasta la ONGFest cu un stand propriu, la care a expus obiecte de manufactură specific italiene şi materiale de prezentare a activității asociației. De asemenea, în cadrul spectacolului organizat de minorități, Asociația Italienilor din România s-a prezentat cu un program de dansuri italiene susținut de formația „Siamo di nuovo insieme”, coordonată de Petre Şuşu. Alături de RO.AS.IT., DRI a susținut financiar acest proiect.

Spectacol în Parcul Cişmigiu
Aceeaşi formație de dansuri a delectat publicul bucureştean şi în ziua de duminică, 11 mai 2014, în Parcul Cişmigiu, la prima ediție a evenimentului „Piața Statelor Membre UE”, organizat de Primăria Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Centrul Infoeuropa din cadrul MAE.
La acest eveniment au mai colaborat Ministerul Fondurilor Europene, Muzeul Național al Ţăranului Român şi au participat Ambasadele Statelor Membre UE, Reprezentanța Comisiei Europene la Bucureşti şi Biroul Parlamentului European în România.
La deschidere au luat cuvântul, din partea MAE, doamna Doris Mircea, Coordonatorul Centrului Infoeuropa şi organizatoarea întregului eveniment, precum şi domnul Secretar de Stat George Ceamba, domnul Sorin Oprescu, Primarul General al Municipiului Bucureşti, domnul Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene, şi doamna Angela Filote, Şeful Reprezentanței Comisiei Europene în România. Toate Statele Membre UE au avut spații dedicate, standul Italiei fiind organizat de Institutul Cultural Italian în colaborare cu RO. AS. IT. şi cu Şcoala Italiană “Aldo Moro”.
Pe scena amenajată la intrarea în parc, chiar în fața Primăriei Capitalei, s-a prezentat un program artistic, susținut de ansambluri de dansuri şi muzică tradițională. Pe lângă formația de dansuri „Siamo di nuovo insieme”, RO.AS.IT. a dorit să mai ofere şi o altă surpriză: muzică italiană interpretată de tenorul Antonio Furnari, acompaniat de ansamblul „Mandi Pană”, care au primit aplauze la scena deschisă. Evenimentul, la care au participat numeroşi ambasadori şi oficialități ale statelor UE, precum şi o mare mulțime de bucureşteni, a reprezentat un prilej de a descoperi diversitatea şi, totodată, unitatea patrimoniului european prin artă, cultură, tradiții şi gastronomie.
(Anca FILOTEANU)

 
 
   

 

 

       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.