Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

 

Mesajul Directorului General al Biroului Națiunilor Unite de la Geneva

Domnul Kassym-Jomart Tokayev, Directorul General al Biroului Națiunilor Unite la Geneva, nu a putut fi prezent personal la vernisajul expoziției “De la emigrare la integrare”. A fost reprezentat de doamna Charlotte L. Warakaulle, şeful Departamentului pentru Afaceri Politice şi Parteneriate, care a şi luat cuvântul:
“Din partea domnului Director General, care regretă că nu poate fi prezent, este plăcerea mea să vă urez bun venit la vernisajul unei expoziții istorice importante cu o temă care ne priveşte pe mulți dintre noi - migrația. Aş vrea să mulțumesc Delegației Permanente a Consiliului Europei pentru organizarea acestui eveniment şi pentru implicarea constantă în activitățile noastre culturale. De asemenea, aş vrea să îmi exprim aprecierea vizavi de prezența doamnei Katalin Laczyko, care arată preocuparea Guvernului României de a împărtăşi cultura şi lecțiile învățate din istoria emigrării şi integrării.

Contemplând emoționantele fotografii expuse în cadrul acestei expoziții, vedem în primul rând umanitatea. Vedem cum fiecare emigrant Italian a dat ceva din ființa sa pentru ca România să fie țara care este astăzi. Indiferent dacă ne afectează direct sau indirect, emigranții reprezintă un factor de dezvoltare pentru pentru societățile în care se stabilesc.
Astăzi, 214 de milioane de persoane trăiesc în afara țării de origine. Mulți dintre cei prezenți aici se regăsesc în această situație. Migrația afectează fiecare regiune a lumii şi multe țări sunt, în acelaşi timp, țări de origine, de destinație şi de tranzit.
Natura universală a migrației a pus acest fenomen pe agenda Națiunilor Unite, iar Geneva este un centru de lucru pe această tematică. Dezvoltarea socială şi economică prin migrație şi conservarea drepturilor fundamentale şi a demnității emigranților sunt domenii pe care Organizația Internațională pentru Migrație se concentrează - şi mă bucur să îi avem printre noi pe directorul general adjunct al acestei instituții, reprezentanți ai Biroului Înaltului Comisar pentru Drepturilor Omului şi pe Raportorul Special pe probleme de migrație.
Preocuparea noastră vizavi de problematica migrației este evidentă şi în discuțiile despre agenda de dezvoltare post-2015. Luna viitoare, la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York, va avea loc un dialog la nivel înalt pentru a identifica măsurile prin care să creştem beneficiile migrației internaționale pentru emigranți şi țări în acelaşi timp.
Prin intermediul aceastei expoziții, trăim istoria emigrării şi integrării în România la nivel personal şi individual. De asemenea, sunt sigură că evenimentul reprezintă o oportunitate de a reflecta la problema migrației la scală globală - la contribuția sa la dezvoltarea economică şi socială şi la viitorul nostru comun.

Vă mulțumesc mult!”

 
 
   

 

 

       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.