Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”....

Şedinţă a Comisiei pentru Legislaţie şi Administraţie Publică din cadrul D.R.I.

A fost aleasă conducerea comisiei A fost aleasă conducerea comisiei, în funcţia de preşedinte fiind numit deputatul Mircea Grosaru, preşedintele Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT.. Vicepreşedinte a fost desemnat deputatul Iusein Ibram, reprezentantul Uniunii Democrate Turce din România, în timp ce domnul Mugur-Jak Caracaş, de la Uniunea Elenă din România, va îndeplini rolul de secretar. S-a propus şi s-a aprobat ca şedinţele Comisiei pentru Legislaţie şi Administraţie Publică din cadrul D.R.I. să se desfăşoare la sediul RO.AS.IT.
După epuizarea chestiunilor de natură organizatorică, domnul Iusein Ibram a propus rediscutarea, pe viitor, a protocolului încheiat între organizaţiile minorităţilor naţionale şi D.R.I., pentru a i se aduce îmbunătăţiri şi pentru a se stabili criteriile aflate la baza colaborării. La rândul său, domnul Mircea Grosaru a solicitat ca reprezentanţii minorităţilor naţionale în Parlamentul României să vină cu propuneri de modificare a legislaţiei, chiar dacă este vorba despre proiecte care nu se referă strict la minorităţi. Fiecare propunere va trebui însoţită de o motivaţie temeinică pentru a avea şanse să parcurgă toţi paşii legislativi. Propunerile nu trebuie făcute doar pentru palmares.
S-a insistat ca reprezentanţii minorităţilor naţionale în Parlament să îşi coreleze amendamentele la Constituţie şi să le susţină împreună, pentru a avea mai multă forţă.
De asemenea, a fost luată în discuţie soluţionarea statutului minorităţilor naţionale. Deputatul Mircea Grosaru a observat că Legea minorităţilor naţionale a fost declarată printre priorităţi de toate Puterile care s-au succedat în Parlament, dar, dintr-un motiv sau altul, adoptarea ei a fost amânată. Vicepreşedintele Iusein Ibram a completat spunând că Legea minorităţilor naţionale a avut patru-cinci forme şi că este în formă finală, dar a fost retrimisă la Comisie pentru că UDMR-ul are un punct de divergenţă cu celelalte minorităţi. Când se va ajunge la consens, va fi trecută imediat prin Parlament.

Discuţii despre legea privind retrocedările

A fost luată, apoi, în discuţie legea privind retrocedările bunurilor aparţinând minorităţilor naţionale. Reprezentantul minorităţii turce a semnalat că, din punctul de vedere al comunităţii sale, există o problemă majoră: actele de proprietate se află în arhivele Imperiului Otoman.
În ceea ce priveşte Constituţia, s-a căzut de acord să fie centralizate opiniile din fiecare comunitate în parte, iar apoi să se vină cu puncte de vedere scrise. S-a cerut un termen de două luni.
La acest capitol, deputatul Mircea Grosaru a precizat că grupul parlamentar al minorităţilor naţionale are un reprezentant în Comisia pentru modificarea Constituţiei, pe deputatul Varujan Pambuccian, care cunoaşte foarte bine problematica minorităţilor naţionale. "Este foarte important şi faptul că avem doi reprezentanţi în Comisia Juridică, deci vom afla din timp dacă se vor propune modificări", a mai continuat Mircea Grosaru.
Au mai luat cuvântul domnii Mugur-Jak Caracaş, care a vorbit despre o putere sporită dată ONG-urilor, şi Marko Attila, care a subliniat necesitatea creării unei conexiuni între cele două proiecte: al Guvernului şi al cultelor.
Următoarea şedinţă a Comisiei pentru Legislaţie şi Administraţie Publică din cadrul D.R.I. va avea loc pe 8 aprilie, de la ora 13, iar printre punctele de discuţie se vor număra: modificarea Constituţiei, Statutul minorităţilor, protocolul de colaborare dintre minorităţile naţionale şi D.R.I.