Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

 

Expoziţia "De la emigrare la integrare" ajunge la Oradea

Proiectul este sprijinit financiar de Guvernul României prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Parteneri media: Spinul bihorean, Ziarul Crişana, Siamo di nuovo insieme şi Piazza Romana.
Vernisajul va fi urmat de un spectacol de cântece şi dansuri tradiţionale italiene şi româneşti.
Inaugurată pe 10 noiembrie 2010 la Muzeul Naţional de Istorie a României, expoziţia a mai fost prezentată la Brezoi, Râmnicu Vâlcea, Suceava şi Palatul Parlamentului din Bucureşti.
"De la emigrare la integrare" este o povestire în imagini a istoriei italienilor din România, mai exact a comunităţii istorice, formate pe teritoriul ţării ca urmare a emigraţiei italiene majore ce a avut loc la sfâsitul sec. XIX si începutul sec. XX.
Expoziţia este alcătuită pe baza fotografiilor-document care, spre a întări veridicitatea unui astfel de demers, au fost culese de la descendenţi ai unora dintre familiile de italieni stabilite în diferite zone ale României, familii care au dus la formarea comunităţilor locale de mai târziu.
Fotografiile sunt prezentate într-o succesiune care surprinde şi exemplifică aspectele şi etapele cele mai importante din istoria minorităţii italiene aflate pe teritoriul de astăzi al României.
Este istoria unei comunităţi care, la un moment dat, s-a contopit cu istoria acestui pământ şi care a avut un rol important în edificarea si evolutia statului român modern, alăturându-se efortului colectiv.

Asociaţia Italienilor din România-RO.AS.IT. este o asociaţie etnică de drept privat, cu statut de utilitate publică. RO.AS.IT. şi-a propus ca obiectiv principal de acţiune conservarea tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti, precum şi promovarea limbii, culturii, istoriei şi civilizaţiei italiene în spaţiul românesc, purtând, în acelaşi timp, un dialog constructiv şi permanent atât cu populaţia majoritară, cât şi cu celelalte minorităţi etnice, dar şi cu ţara-mamă.

 
 
   

 

 

       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.