Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

Ziarul "ROMULUS SI REMUS"

A apărut al patrulea număr al ziarului "ROMULUS SI REMUS".

Aşteptăm articolele Dumneavoastră la următoarele adrese de e-mail:
ufficio@roasit.ro, victor.partan@yahoo.com

Ziar Nr. 4 - descarca - AICI (format pdf)

Din SUMAR nr. 4 / 2010

 

La Greci s-a sărbătorit hramul bisericii "Sfânta Lucia"

Comunitatea italiană din comuna tulceană Greci a sărbătorit hramul bisericii catolice din localitate, "Sfânta Lucia". Pentru că, în acest an, 13 decembrie pica într-o zi de luni, primarul Neculai Caraua a decis ca "Santa Lucia" să fie sărbătorită în avans, pe 11 decembrie. "Am avut foarte mulţi invitaţi - reprezentanţi ai Ambasadei Italiei în România, deputatul italienilor, Mircea Grosaru, care ne-a ajutat anul acesta să reabilităm biserica. A fost o slujbă frumoasă, copiii pregătiţi de cadrele didactice ne-au încântat cu un spectacol, iar la final a avut loc o masă cu bucate tradiţionale italiene", a declarat edilul pentru Agerpres.
Cel mai aşteptat moment al zilei a fost slujba oficiată de părintele Vicenţiu Pal în biserica renovată în acest an din fondurile obţinute de dl Mircea Grosaru pentru Comunitatea italiană. Părintele le-a citit enoriaşilor scrisoarea trimisă din Greci arhiepiscopului catolic de Bucureşti pe data de 12 august 1912, scrisoare care a atras fondurile cu ajutorul cărora a fost finalizată construcţia bisericii:
"Noi, semnatarii acestei scrisori, membri ai comunităţii catolice din Greci, cu multă încredere apelăm la bunăvoinţa voastră într-o problemă care ne apasă pe inimă. Au trecut deja două luni de când am reluat lucrările la bisericuţa noastră, lucrări începute cu doi ani în urmă, dar întrerupte multă vreme. Din cauza acestei lungi întreruperi, clădirea s-a degradat în mare parte. Deocamdată am finalizat zidăria, am tencuit exteriorul şi cu ajutorul bunului Dumnezeu sperăm să ducem la bun sfârşit şi interiorul. Din păcate, în aceste vremuri de criză, lipsesc muncitorii calificaţi, iar atunci când sunt găsiţi cer foarte mult ca plată pentru munca lor. La acest neajuns se adaugă şi preţurile tot mai mari de achiziţie a materialelor de construcţie. Finisarea pereţilor la interior, montarea ferestrelor şi a uşii, precum şi tâmplăria presupun o cheltuială de cel puţin o mie de lei. Fiecare familie contribuie cu cinci lei lunar, însă este insuficient. Oricât ne-am strădui, este imposibil să terminăm lucrările doar cu forţe proprii. Pe de altă parte, ar fi o mare suferinţă pentru noi dacă s-ar opri iarăşi lucrările, căci ne-am săturat să tot fim luaţi în râs de schismatici, care privesc cu satisfacţie ruinarea lăcaşului nostru de cult înainte de a fi fost terminat. Iată de ce apelăm acum, aflaţi la mare strâmtorare, la prea-iubitul nostru arhiepiscop, în speranţa că vom simţi ajutorul şi ocrotirea sa părintească, aşa cum s-a întâmplat cu ocazia preţioasei voastre vizite pastorale de anul trecut. Ne punem toată nădejdea în Excelenţa Voastră şi cu umilinţă vă implorăm să ne susţineţi în continuarea lucrărilor. Să ne ierte Excelenţa Voastră îndrăzneala, dar nu avem altă soluţie. Primiţi, vă rugăm, salutările şi recunoştinţa noastră, pe care le confirmăm respectuos". Au semnat Giovanni Roman Vals, Luigi Roman Vals, Dante Roman Vals, Angelo Boro, Giuseppe Sachetti, Angelo Sachetti, Primo Grigorenzo şi Vicenzo Rosa.
La slujba desfăşurată la biserica "Sfânta Lucia" au luat parte părintele protopop de Brăila, care răspunde administrativ şi de parohia din Greci, părintele de la Buzău, părintele de la Galaţi şi părintele de la Tulcea.

Petrecerea de Santa Lucia a avut loc la hanul "Angelo"
După terminarea slujbei de la biserică, o mare parte a participanţilor a luat drumul hanului "Angelo", unde a avut loc petrecerea. Acolo s-a mâncat, s-a dansat şi, mai ales, s-a cântat. După spectacolul de dans pus în scenă de formaţia locală de copii, etnicii italieni, cu mic cu mare, au început să cânte cântece italieneşti, transmise din moşi strămoşi. în elegantul local situat la răscrucea drumurilor care duc spre Greci şi, respectiv, Tulcea au răsunat şi acordurile imnului RO.AS.IT., "Frumoasă eşti, Italie".

Comuna Greci are în prezent 5800 de locuitori, dintre care 160 sunt de origine italiană

Prima atestare este din 1790


Localitatea Greci a fost întemeiată de români şi este menţionată pentru prima dată, conform Primăriei comunei Greci, în harta statistică austriacă din 1790 sub forma de Greczj, iar pentru că majoritatea locuitorilor se ocupa cu grădinăritul, în actele de proprietate turceşti, aşezarea a mai fost denumită şi Saganlic, ceea ce înseamnă 'cepărie'. Existenţa comunităţii romano-catolice din localitatea Greci se explică prin sosirea, pe la 1885, a unei colonii de italieni, meşteri renumiţi în prelucrarea granitului, veniţi în această zonă dobrogeană la deschiderea carierelor din Iacobdeal, Turcoaia şi Greci. La început erau doar sezonieri, locuind în casele puse la dispoziţie de către administraţia carierelor. în sezonul neprielnic muncii sub cerul liber, se întorceau în Italia la casele şi familiile lor. Apoi, văzând cum se trăieşte aici, unii reveneau în România împreună cu familiile, stabilindu-se în comuna Greci şi formând comunitatea de astăzi. în comună există două biserici - cea ortodoxă, construită în jurul anului 1883, pe o temelie mai veche, cu hramul Sfântul Haralambie, precum şi biserica catolică ridicată de italieni în 1912, cu hramul Sfintei Lucia.

Sfânta Lucia a fost aşezată de Dante în stânga lui Ioan Botezătorul

Martira Sfânta Lucia a trăit şi a murit în oraşul Siracusa, din sud-estul Siciliei. Potrivit greco-catolic.ro, ea se bucura de un cult deosebit atât în Biserica de Apus cât şi în cea de Răsărit, este amintită în Canonul roman - (astăzi rugăciunea I euharistica) din Liturghie chiar de pe vremea Papei Grigore cel Mare (590-604), şi are un loc deosebit în iconografia creştină, fie singură, fie împreună cu sfintele Tecla, Barbara, Agata, Agnesa şi Ecaterina. Cu începere din secolul al VI-lea, a circulat o scriere cu Passio Sanctae Luciae, care prin faptele relatate despre viaţa şi martiriul tinerei fecioare a alimentat "lumina" credinţei şi curajul în multe suflete. Dante Alighieri, după ce a invocat-o şi a rugat-o să îi protejeze lumina ochilor şi a inimii, a aşezat-o la stânga lui Ioan Botezatorul, pe una dintre cele mai înalte trepte ale Paradisului. în anul 1894, arheologii au descoperit în catacombele din Siracusa o inscripţie cu numele Sf. Lucia, pe locul unde se spunea că a fost mormântul ei; prin această descoperire au fost spulberate dubiile ridicate de unii istorici asupra existenţei reale a tinerei martire.

Puteţi citi "Romulus şi Remus" şi pe blog, la adresa http://romulussiremus.wordpress.com

   

sus

 

 
   

 

 

       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.