100 de ani de emigraţie italiană în România
Palatul Parlamentului a găzduit, pe 19 octombrie, Conferinţa "100 de ani de emigraţie italiană în România: de la arte şi meserii la întreprinderea modernă", organizată de ambasada Italiei la Bucureşti şi de INAS Cisl, în colaborare cu Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT..
A favoriza afirmarea drepturilor înseamnă a contribui la afirmarea valorilor de justiţie socială şi de bunăstare comună. Pentru aceasta mulţumim INAS care aduce în România, gratuit, competenţele proprii de protecţie pentru cetăţeni şi muncitori, a spus Raffaele Bonanni, secretar general al Cisl, considerând că evenimentul a reprezentat "o iniţiativă care potenţează prezenţa noastră (n.r.: a Cisl) la nivel internaţional graţie activităţii gratuite a structurii Cisl şi, în acelaşi timp, favorizează statuarea drepturilor conexe justiţiei sociale".
Secretarul Cisl a subliniat importanţa colaborării între Italia şi România pe tema fluxurilor migratoare, pentru a răspunde "cetăţenilor ţării noastre (n.r.: Italia) care, prin munca lor, reprezintă un pilon de bunăstare italiană: ne stau mărturie numeroşii conducători şi delegaţi originari de aici, de care suntem foarte mândri". Din România spre Europa pasul este mic. Pentru domnul Bonanni, în faţa crizei economice - în primul rând europene - unicul răspuns posibil este recuperarea împărţirii valorilor ca o lansare spre atingerea obiectivelor propuse, pentru a pune capăt supremaţiei băncilor în Uniunea Europeană. "A susţine aceste valori este şi angajamentul INAS care, la Bucureşti, îşi extinde propriile servicii de protecţie pentru italieni şi români şi îşi propune să contribuire - prin formula parteneriatului public - privat - la integrarea unei reţele de asistenţă pentru toţi cetăţenii", a explicat domnul Cesare Insinsola, coordonatorul INAS Romania.
Colaborare cu INAS pe un proiect de asistenţă
Atât directorul Direcţiei de Relaţii Internaţionale din cadrul Ministerului român al Muncii, Petru Blănariu, cât şi directorul general din Ministerul italian al Muncii, Natale Forlani, au confirmat posibilitatea unei colaborări cu INAS pe un proiect de asistenţă pentru muncitorii implicaţi în "migraţia inversă".
în cadrul integrării subsidiare a activităţii de asistenţă şi protecţie a cetăţenilor propusă de INAS, asocierea este foarte importantă, a spus deputatul Mircea Grosaru, reprezentantul minorităţii italiene în Parlamentul României şi preşedintele RO.AS.IT.: "Reprezentarea realităţii italiene, care vine de jos şi operează la nivel teritorial, susţinută şi de RO.AS.IT., este fundamentală pentru legătura dintre ţările noastre".
Italia susţine 4 milioane de români
Natale Forlani, directorul general al Ministerului italian al Muncii, a vorbit despre migraţia inversă, considerând că este necesar ca acest gen de procese de mobilitate să fie integrat la nivel european, avându-se în vedere completarea acţiunii instituţiilor cu cea a factorilor intermediari, cum este INAS. Patronatul se bucură şi de susţinerea domnului Benedetto Adragna, chestor în Senat şi membru al celei de-a XI-a Comisii de Muncă şi Protecţie Socială, care a confirmat dorinţa de a interveni pentru recunoaşterea definitivă a acestui organism de către instituţiile române.
Excelenţa Sa Mario Cospito, ambasadorul Italiei la Bucureşti, a subliniat câteva aspecte inportate vizavi de raportul bilateral între cele două ţări. "Italia susţine, într-un fel sau altul, 4 milioane de români şi contribuie cu 12% la PIB-ul acestei ţări. Am fost şi suntem mereu alături de România la modul concret. în 1989, când o mână de întreprinzători italieni se îndreptau spre Timişoara, în 2004, când am fost principali susţinători ai intrării României în Uniunea Europeană, şi în această perioadă, când facem lobby pentru aderarea României la spaţiul Schengen", a spus ambasadorul.
|