Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului ôCălătoria mea multiculturală - 2015ö
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului ôCălătoria mea multiculturală - 2015ö....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

Ziarul "PIAZZA ROMANA"

Colecţia ziarului "PIAZZA ROMANA"

A apărut un nou numar al ziarului "Piazza Romana ".

"Drepturile de autor pentru materialele publicate pe platformele www.roasit.ro şi http://romulussiremus.wordpress.com sau în publicaţiile Siamo di Nuovo Insieme şi Piazza Romana aparţin Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT. Preluarea parţiala sau integrală a acestor materiale nu se poate face decât cu acordul RO.AS.IT."

Aşteptăm articolele Dumneavoastră la următoarele adrese de e-mail:
ufficio@roasit.ro, victor.partan@yahoo.com

Ziar "Piazza Romana" - descarca - AICI (format pdf)

Din SUMAR

 
 

Unii nu ├«n╚Ťeleg

A┼ča cum este absolut normal ├«ntr-o comunitate cu r─âsp├óndire precum cea a etnicilor italieni, apar periodic discutii, fr─âm├ónt─âri, nemultumiri. Exist─â controverse ├«ntr-o familie cu doi membri, d-apoi ├«ntr-o ÔÇŁfamilieÔÇŁ cu peste 3200 de membri, ├«mpr─â┼čtiati ├«n toate judetele t─ârii.
Membrii minorit─âtii italiene istorice fac parte din categorii sociale ┼či de v├órst─â diverse, unii suntmai bine informati, altii au resurse de informare limitate, unii sunt constructivi, altii obstructioni┼čti, unii ├«nteleg mai bine lumea ├«n care tr─âiesc, altii nu au aceast─â capacitate.
Acum ceva timp, a avut loc o ├«nt├ólnire a membrilor unei comunit─âti locale de etnici italieni. Nu are important─â unde. Relevante sunt c├óteva repro┼čuri care au fost ├«ndreptate spre RO.AS.IT. Cele mai vehemente ÔÇŁcapete de acuzareÔÇŁ: RO.AS.IT.
nu trimite pachete b─âtr├ónilor ┼či nu organizeaz─â ÔÇŁplimb─âriÔÇŁ. Asemenea repro┼čuri indic─â foarte clar faptul c─â unii chiar nu ├«nteleg care este scopulAsociatiei Italienilor din Rom├ónia. Conservarea ┼či promovarea identit─âtii italienilor din Rom├ónia nu au nicio leg─âtur─â cu ├«mp─âr tirea unor pachete cu f─âin─â, ulei, zah─âr sau ciocolate, procedeu prin care unii ├«┼či asigur─â, ├«n cel mai facil mod cu putint─â, simpatia popular─â. ├Än schimb, RO.AS.IT.
├«┼či ia ├«n serios misiunea, iar activitatea ├«n slujbaminorit─âtii italiene este c├ót se poate de evident─â ┼či se cuantific─â ├«n rezultate concrete precum: reintroducerea ├«nv─â t─âm├óntului ├«n limbamatern─â italian─â ┼či a grupelor de limb─â italian─â ├«n mai multe localit─âti din tar─â, finant─âri pentru bisericile frecventate de etnicii italieni, finan tarea proiectelor locale care promoveaz─â identitatea minorit─âtii italiene, sustinerea unor ansambluri de dansuri traditionale italiene, organizarea de expozitii ┼či editarea de c─ârti prin intermediul c─ârora cei din afara comunit─âtii afl─â despre istoria ┼či existenta etnicilor italieni, stabilirea unor parteneriate interna tionale la cel mai ├«nalt nivel etc.
Desigur, RO.AS.IT. nu neglijeaz─â niciun aspect din viata unei comunit─âti, iar nevoia de sprijin material este, din p─âcate, o realitate. Asociatia a fost, este ┼či va fi implicat─â ┼či ├«n actiuni de binefacere, dar acestea nu pot prima ├«n fata ratiunii pentru care a fost ├«nfiintat─â.

(Victor Partan)

 


sus

 

 
     
       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.