Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

Ziarul "PIAZZA ROMANA"

Colecţia ziarului "PIAZZA ROMANA"

A apărut un nou numar al ziarului "Piazza Romana ".

"Drepturile de autor pentru materialele publicate pe platformele www.roasit.ro şi http://romulussiremus.wordpress.com sau în publicaţiile Siamo di Nuovo Insieme şi Piazza Romana aparţin Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT. Preluarea parţiala sau integrală a acestor materiale nu se poate face decât cu acordul RO.AS.IT."

Aşteptăm articolele Dumneavoastră la următoarele adrese de e-mail:
ufficio@roasit.ro, victor.partan@yahoo.com

Ziar "Piazza Romana" - descarca - AICI (format pdf)

Din SUMAR

 

Mircea Grosaru: România a găsit cea mai potrivită soluţie pentru a rezolva problemele minorităţilor

O delegaţie a Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT., condusă de preşedintele său, Mircea Grosaru, s-a întâlnit, pe 16 martie, cu un grup de reprezentanţi ai Consiliului Europei, care evaluează modul în care se aplică în România "Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare", document internaţional care a fost ratificat de ţara noastră prin Legea numărul 282/2007 şi a intrat în vigoare la 1 mai 2008. Subiectul întrevederii a fost legat de promovarea limbii italiene în România, de recunoaşterea limbii italiene ca expresie a diversităţii sale culturale, de folosirea limbii italiene în educaţie, precum şi de alte aspecte ce ţin de viaţa comunităţii italiene din România.

Primul care a luat cuvântul din partea RO.AS.IT. a fost deputatul Mircea Grosaru, reprezentantul etnicilor italieni în Parlamentul României. "Am studiat acest document, , document de mare importanţă pentru România şi pentru membrii comunităţii italiene de aici. Vreau să vă spun că România a găsit cea mai potrivită soluţie pentru a rezolva problemele minorităţilor, şi anume reprezentarea parlamentară. Avem posibilitatea de a participa la viaţa politică şi, astfel, de a ne implica direct în luarea deciziilor care privesc minorităţile. Statul român ajută foarte mult comunitatea italiană. Ne bucurăm de o atenţie deosebită din partea instituţiei Primului Ministru, ai cărei reprezentanţi se interesează constant de activitatea noastră", a spus domnul Grosaru, continuând: "Asociaţia Italienilor din România oferă sprijin pentru partea culturală, păstrarea limbii, conservarea vechilor dialecte".

Italienilor ne le mai e teamă să îşi recunoască originile

Preşedintele RO.AS.IT. s-a referit, apoi, la semnele de întrebare ridicate de rezultatele ultimului recensământ făcut în România: "Vă putem spune multe despre neajunsuri, dar nu în sensul de nemulţumiri. Concluziile ultimului recensământ spun că în România trăiesc aproximativ 3500 de etnici italieni, dar noi vedem lucrurile diferit. Imediat după 1990, multor italieni le-a fost frică să îşi declare orginea. Mult timp, ei au fost trataţi ca germanii şi consideraţi nazişti şi, deci, inamici, din cauza alianţei din care Italia a făcut parte în timpul celui De-al Doilea Război mondial. în plus, pe timpul comunismului, au trăit în teroare din cauza Securităţii. De aceea, atunci când a avut loc recensământul, le era teamă. Nu ştiau dacă este bine să se declare italieni sau nu. Noi, Asociaţia Italienilor din România, ne-am înfiinţat în 1993. Nu am avut timp să le explicăm că nu trebuie să le fie frică. Acum situaţia este diferită. Ei ştiu că nu au de ce să se mai teamă". Domnul deputat le-a spus membrilor delegaţiei europene că "în România, în toate oraşele mai mari există licee unde se predă în limba italiană. La liceul din Bucureşti există clase în care se studiază în italiană ca limbă maternă. Am reuşit să reînfiinţăm aceste clase după 60 de ani". Mircea Grosaru a apelat şi la statistică în discuţia cu oaspeţii de la Consiliul Europei, subliniind că aproape 10% dintre români vorbesc limba italiană: "Aşa se explică faptul că mulţi români pleacă să muncească în Italia şi faptul că vin aici atât de mulţi investitori italieni".

La "Dante Alighieri" se va putea învăţa în italiană de la 3 la 18 ani


Din delegaţia RO.AS.IT. a făcut parte şi doamna Maria Dan, directorul Liceului "Dante Alighieri". "Avem tradiţie în predare bilingvă, potrivit Memorandumului semnat în 2002 între România şi Italia. în prezent avem clase de limbă italiană începând cu gimnaziu, admiterea în ele făcându-se pe baza unui test de competenţă lingvistică. în viitor, însă, vom construi un complex şcolar educaţional în care copiii vor putea învăţa în limba italiană de la 3 la 18 ani", a spus doamna director, care a precizat că există trei categorii de elevi: etnici din România care vor sa redescopere cultura înaintaşilor; familii care au trăit în Italia, copiii lor au început şcoala acolo şi vor să o continue tot în limba italiană; italieni ai căror părinţi au venit de curând în România.
Delegaţia europeană a fost informată că Asociaţia Italienilor din România a donat o carte de gramatică italiană care este foarte folositoare pentru liceu. Pe viitor, cadrele didactice de la "Dante Alighieri" se gândesc să editeze chiar ele manuale în limba italiană.

A fost prezentată activitatea publicistică a Asociaţiei

La rândul său, doamna Ioana Grosaru, vicepreşedintele RO.AS.IT. a spus că "în rândul etnicilor italieni, limba italiană s-a păstrat mai puţin. Totuşi, în comunităţile majore se vorbeşte un dialect din Nord. Preocuparea noastră principală este de a proteja limba şi identitatea comunităţii italiene din România". A mai luat cuvântul şi doamna Gabriela Tarabega, directorul revistei "Siamo di nuovo insieme", care a prezentat activitatea publicistică a Asociaţiei. Pentru o cât mai bună ilustrare a activităţii RO.AS.IT., a fost proiectat filmul "Limba italiană", realizat de Anca Filoteanu.

   

sus

 

 
   

 

 

       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.