Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

Ziarul "PIAZZA ROMANA"

Colecţia ziarului "PIAZZA ROMANA"

A apărut un nou numar al ziarului "Piazza Romana ".

"Drepturile de autor pentru materialele publicate pe platformele www.roasit.ro şi http://romulussiremus.wordpress.com sau în publicaţiile Siamo di Nuovo Insieme şi Piazza Romana aparţin Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT. Preluarea parţiala sau integrală a acestor materiale nu se poate face decât cu acordul RO.AS.IT."

Aşteptăm articolele Dumneavoastră la următoarele adrese de e-mail:
ufficio@roasit.ro, victor.partan@yahoo.com

Ziar "Piazza Romana" - descarca - AICI (format pdf)

Din SUMAR

 


Mircea Grosaru: Totul a început cu un anunţ într-un ziar local

Domnul Mircea Grosaru, preşedintele Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT., ne-a spus povestea înfiinţării Asociaţiei care, de 20 de ani încoace, luptă pentru conservarea şi promovarea identităţii minorităţii italiene istorice din România. Domnia sa a enumerat cele mai importante realizări de până în prezent şi şi-a anunţat, în premieră, intenţia de a candida la un nou mandat în Parlamentul României.

Domnule Grosaru, cum a aparut iniţiativa înfiinţării RO.AS.IT.?

Îmi amintesc bine că în vara anului 1992, la micuţul nostru sediu din Str. Universităţii, nr.40, vis-�-vis de Planetariu, am hotărât să publicăm într-un ziar local din Suceava, un anunţ de înfiinţare a asociaţiei noastre. Într-o perioadă foarte scurtă, am fost contactaţi de suficient de multe persoane, dintre care mulţi etnici italieni, şi am reuşit să formăm un grup de persoane dornice de a se întâlni în acţiunile noastre culturale pe care le-am propus şi astfel am luat fiinţă.
Ca şi obiect de activitate, am hotărât împreună că sprijiniţi de Planetariul din imediata vecinătate, putem organiza şi prezenta filme documentare, expoziţii de fotografie, grafică şi pictură, cursuri de limbă cultură şi civilizaţie italiană, putem organiza excursii şi multe altele� şi aşa am început.
Iniţial, nu ştiam cum va evolua totul şi a fost destul de greu, întrucât toate costurile le suportam noi. Aveam nevoie de susţinere, dar mai ales aveam nevoie de persoane dornice de cultură, ceea ce am şi reuşit ca încetul cu încetul să le găsim, să le câştigăm încrederea, simpatia.
Am avut de atunci o activitate neîntreruptă, zi cu zi, lună e lună, negândindu-mă nici o clipă că vom întrerupe ceea ce am hotărât să înfiinţăm şi totul a evoluat până astăzi.
Cum a evoluat, de-a lungul timpului, ideea despre misiunea pe care ar trebui să o aibă RO.AS.IT. vizavi de comunitatea istorică italiană? Nu ne-am gândit nici o clipă la misiuni pe care nu le puteam duce până la capăt, sau proiecte irealizabile, din cauza finanţării modeste a membrilor noştri, însă parcă simţeam că, zi de zi, activitatea noastră a evoluat şi s-a dezvoltat, ceea ce ne-a dat speranţă de viitor pentru proiecte mult mai mari pe care le realizăm în prezent.

Care au fost cele mai importante trei reuşite ale Asociaţiei în activitatea de 20 de ani?

Aş pune pe primul loc una dintre primele noastre acţiuni. În anul 1993, am reuşit, cu un grup de elevi, să facem un schimb de clase cu un liceu din Siracuza - Sicilia. Apoi, am reînfiinţat clasele cu studiul în limba maternă italiană la Liceul Dante Alighieri din Bucureşti. Aceste clase dispăruseră în urmă cu aproape 20 de ani. Au trecut opt ani de la această reuşită, iar "Dante Alighieri" a ajuns unul dintre cele mai dotate licee din capitală, cu sprijin nemijlocit din partea Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT. şi a Primăriei sectorului 3. De asemenea, una dintre cele mai importante reuşite ale Asociaţiei este contribuţia la recunoaşterea oficială a Bisericii Ortodoxe Române în Italia. În calitatea mea de preşedinte RO.AS.IT. şi de reprezentant al minorităţii italiene, am participat la discuţiile cu oficialităţile italiene pe acest subiect. Preşedintele Giorgio Napolitano a semnat, apoi, decretul de recunoaştere.


Ce v-aţi fi dorit să faceţi, dar nu s-a putut până în prezent?

În fiecare zi facem câte ceva şi asta se vede. Ne dorim, desigur, să facem mult mai multe, însă suntem limitaţi de timp şi de fonduri. Oricum, vom avea cel puţin tot atât de multe activităţi ca şi până în prezent şi, cu siguranţă, şi mai mulţi membri în asociaţia noastră. Atât persoane fizice, familii, cât şi persoane juridice importante, asta ca o noutate, care şi-au manifestat dorinţa de a colabora cu noi.

Ce planuri de viitor are Asociaţia Italienilor din România -RO.AS.IT.?

Ca şi planuri de viitor, pe termen scurt, ne pregătim pentru a candida împreună cu asociaţia RO.AS.IT. la un nou mandat în Parlamentul României, care ne va da forţa de a continua şi a înţelege şi mai mult cât de importante sunt minorităţile în general şi comunitatea italiană în mod particular, în contextul în care minorităţile reprezintă unul din factorii constitutivi ai creării poporului român. Pe termen mediu şi lung, vom duce aceeaşi activitate asiduă de consolidare a legăturilor dintre cele două ţări surori, Italia şi România.

sus

 

 
   

 

 

       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.