Românii
sunt păcăliţi zi
de zi cu produse care au denumiri
italieneşti, dar care sunt
fabricate după o reţetă
diferită de cea originală.
De asemenea, numeroasele restaurante
cu nume italienesc au în meniu
mâncăruri specifice din
Peninsulă, preparate în
stil pur românesc. Numai cunoscătorii
îşi dau seama că
este vorba de falsuri. Că,
de exemplu, în salata caprese
unii pun mozzarella pentru pizza
în loc de mozzarella potrivită.
"Piazza Romana" vă invită
să vă alăturaţi
în campania "Stop falsurilor!".
Cine încearcă să
păcălească, fie el
comerciant, fie patron de restaurant,
trebuie să fie demascat şi
va avea de ales între a-şi
corecta atitudinea şi a ieşi
din afaceri.
O altă categorie de întreprinzători
care îşi bat joc de români
e formată din acei intermediari
(le putem spune şi "bişniţari")
care importă produse din Italia
şi le vând aici la preţ
triplu. De exemplu, un borcan cu
sos pentru paste (oricare, nu contează
ce fel de sos este sau cine îl
produce) poate fi cumpărat
din magazinele româneşti
la un preţ de aproximativ 3
euro, în timp ce în "la
raft" în Italia costă
1 euro.
O poveste relevantă
Iată o poveste relevantă
apărută în "Bucătăria
pentru toţi", de anul trecut:
"Am intrat într-un magazin
cu specific italian situat pe una
dintre străduţele ce fac
legătura între bulevardele
Dorobanţi şi Floreasca,
atras fiind de amenajarea interioară.
De excepţie! �nsă când
am pus mâna pe o punguţă
de roşii uscate, nu cred să
fi avut mai mult de 100 de grame,
orice entuziasm m-a părăsit.
Mi-am zis că este de ultra
calitate, cultivate în agricultura
biologică, dar le-am pus la
loc. M-am mai învârtit
printre rafturi ca să constat
că orice borcănel de 100
g cu pastă pentru bruschetta,
de exemplu, costă 45 de lei.
Iarăşi mi-am închipuit
că sunt obţinute din caviarul
măslinelor, din vreun soi de
care nici nu am auzit, care creşte
doar în vârful Alpilor
italieni. �nsă tot muntele
de bunăvoinţă mi
s-a năruit când am văzut
preţul parizerului Mortadela
- 107 lei/kg! Adică un aliment
care în Italia costă destul
de puţin este vândut aici
la preţ de prosciutto crudo.
Am ieşit val-vârtej".
Asta nu e mozzarella, e o glumă
proastă
Revenind la produsele falsificate,
putem da exemplul mozzarellei. O
companie producătoare de brânzeturi
şi alte lactate, al cărei
nume începe cu "De" şi
se termină cu "o" a intrat
în hypermarketuri cu un produs
căreia îi spune "mozzarella",
dar care este un caş ordinar,
fără nicio legătură
cu gustul adevărat. Si nu este
unicul caz. Opt din zece producători
nu vând mozzarella, ci doar
o glumă proastă. Aceasta
este problema produselor italieneşti
"made in Romania".
Vorbeam mai sus despre diferenţa
care ar trebui făcută
între mozzarella pentru pizza
şi mozzarella care ar trebui
sa fie folosită la salata caprese.
Un bucătar italian i-a şocat
pe chelnerii dintr-un restaurant
cu pretenţii când, mergând
să mănânce acolo,
a refuzat salata, făcând
această observaţie.
Nu vrem imitaţii la preţ
de produs original
Tot ce cerem este ca produsul
să ne fie vândut la preţul
corect. Dacă este o imitaţie,
să nu coste cât costă
produsul original în Italia
sau chiar mai mult. Nu putem avea
pretenţia să cumpărăm
cu bani puţini un aliment a
cărui producere necesită
perioade mari de timp şi procedee
costisitoare. Este cazul produselor
bio veritabile. De aceea, când
vedeţi eticheta "bio" asociată
cu un preţ mai mic decât
ar fi normal, este bine să
fiţi atenţi. Am prezentat
cazul lui Marco Grassi, un producător
italian de la Câmpulung Moldovenesc,
care ne-a declarat: "Pe piaţa
din Iaşi suntem două firme
care vindem produse sută la
sută bio. Bineînţeles,
avem preţuri mai mari decât
cei care vând mezeluri cu chimicale.
Lumea vine, se uită, apoi cumpără
de la ceilalţi".
Atentat la imaginea Italiei
Produsele "Made in Italy"
reprezintă cel mai bun ambasador
al Italiei în lume. Astfel,
falsificarea lor reprezintă
un adevărat atentat la imaginea
acestei ţări.
"Festivalul italian" este unul dintre
evenimentele care luptă împotriva
pirateriei prin diversele promoţii
organizate în hypermarketuri
precum Metro sau Real. Agenţia
pentru promovare externă şi
internaţionalizarea întreprinderilor
italiene, fostă ICE, a făcut
şi în acest an o propagandă
bună produselor veritabile.
"Produsele agroalimentare şi
bucătăria italiană
reprezintă, alături de
patrimoniul artistic şi de
stilul de viaţă italian,
una din caracteristicile care definesc
cel mai bine cultura si frumusetea
tării noastre. Sectorul agroalimentar
este de fapt unul din principalele
sectoare economice din Italia, fiind
pozitionat pe locul doi, după
sectorul metal-mecanic. Pentru a
avea o idee asupra dimensiunii producţiei
agroalimentare italiene precizăm
că valoarea acesteia este echivalentă
cu valoarea PIB-ului României.
Una din caracteristicile societăţilor
italiene care aparţin acestui
sector este aceea de a fi puternic
orientate către export; peste
17% din produc�ia aferentă
este destinată exportului.
Iată principalele motive pentru
care Institutul Italian de Comerţ
Exterior acordă întotdeauna
o atentie deosebită activităţilor
promoţionale din sectorul agroalimentar",
declara dl. Mario Iaccarino, directorul
acestui institut.
|