Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

REVISTA "SIAMO DI NUOVO INSIEME"

A apărut ultimul număr al revistei "SIAMO DI NUOVO INSIEME".

      Începând cu luna august 2008, revista “Siamo di nuovo insieme” va putea fi citită şi on-line în cadrul site-ului Asociaţiei RO.AS.IT., fapt ce va permite un acces mai larg şi mai facil la reflectarea problemelor şi activităţilor minorităţii italiene, precum şi largirea ariei de impact şi comunicare natională şi internaţională.

Aşteptăm articolele Dumneavoastră la următoarele adrese de e-mail:
siamodinouvoinsieme@roasit.ro

SUMAR nr. 10 / 2008

 

 

Galileo Galilei si Anul International al Astronomiei

2009 – Anul european al creativitatii si inovarii

Instituirea si decernarea premiului Teresa Ferro

 

Interviu cu Catalin Ionescu Arbore, director general al Operei Nationale Bucuresti

Arta traditionala româneasca la Venetia

Gaudeamus – 2008. Prezente italiene

Valentino Fioravanti în premiera la Bucuresti

 

La invitatia CO.AS.IT, vârstnicii italieni omagiati la Institutul Italian de Cultura din Bucuresti

Comunità italiana di Galazi. Specific italian la Galati

Liceul „Dante Alighieri“: Inaugurarea unui laborator intelectual

Fotbalisti români de origine italiana

Statutul imigrantului în România. Minoritati traditionale si minoritati noi

Alegeri parlamentare 2008.Rezultate si comentarii

 

Notizie / Stiri

Pagina dei lettori

   

Revista Nr. 10 - descarca - AICI (format pdf)

 

INTERVIU

Publicul s-a reîntors în salile de spectacol

Interviu cu Catalin Ionescu Arbore, director general al Operei Nationale Bucuresti

     Rep. Întrucât viata, cu meandrele ei, m-a adus, vremelnic, aproape de activitatea Operei Nationale Bucuresti si de culisele ei, am ramas foarte legata sufleteste de aceasta institutie pe care o consider emblematica pentru Capitala României.
     Catalin Ionescu Arbore. Prin natura si importanta ei, Opera Nationala Bucuresti, vrea nu vrea, trebuie sa ajunga obligatoriu la acest statut de scena emblematica a Capitalei si daca vom reusi sau nu, ramâne de vazut.
     Rep. Spectatorii vor fi martorii si avocatii Dvs. în acest caz. Mi-amintesc cu tristete de anii de imediat dupa ’90 când Opera prezenta câteva spectacole prafuite în fata unei sali aproape goale si-mi dau seama ce salt enorm s-a facut în ultimii ani. Acum salile sunt arhipline, iar spectacolele, în marea lor majoritate, o bucurie. Cum ati reusit sa readuceti publicul în sala?
     C.I.A. Avantajul nostru este ca publicul s-a saturat de ceea ce se întâmpla în spectacolul politic si în cel al televiziunilor si s-a reîntors singur spre salile de spectacol. Publicul simte nevoia prizei directe cu evenimente adevarate, a reîntâlnirii cu spectacolul live, viu, fie el de opera, de teatru, de opereta, sau de music-hall. Publicul s-a reîntors în salile de spectacol, ceea ce este pentru noi o mare bucurie si un mare avantaj. Meritul nostru în revenirea publicului nu este foarte mare. Simpla comparatie cu televiziunile si spectacolul politic este în avantajul nostru. De abia dupa ce publicul intra în sala de spectacol, de abia atunci apare sau nu aportul nostru, în cazul în care reusim sa le oferim lucruri de calitate care sa ni-l faca fidel. Altfel, încercam sa facem fata promovarilor de orice tip, dar, din nefericire, nu prin intermediul televiziunii, unde impactul ar fi mult mai important, dar din motive financiare, pe care le stim cu totii, acest lucru nu este posibil. Asa ca utilizam mijloacele pe care le avem la îndemâna: mizam pe autori, pe interpreti, oferim afise, flyere, comunicate de presa, newsletters-uri, organizam conferinte de presa, participam la emisiuni radio, atunci când ni se ofera spatiu. De un succes deosebit se bucura „Zilele portilor deschise” la repetitiile generale. Ne adresam tinerilor prin toate mijloacele posibile, încercam sa le captam interesul pentru opera, sa abordam spectacole cu un limbaj international, care sa fie interesante si pentru tineri, care nu au, din pacate, toate datele necesare cunoasterii genului. Ei nu se apropie cu usurinta de opera, dar este totusi un ce, care le stârneste curiozitatea si noi pe aceasta mizam. Muzica este un limbaj universal si oricine are putina sensibilitate poate decoda foarte usor limbajul sunetelor. Prin sondaje profesioniste de opinie în rândul tinerilor încercam sa estimam dorintele acestui tip de public. Nu încercam, însa, sa coborâm stacheta (avem în fata exemplul negativ al televiziunilor), ci doar sa oferim o parte din ceea ce acest public îsi doreste. Trebuie sa avem o anumita doza de maleabilitate si compromis, dar trebuie, totodata, sa ne asumam si rolul educativ pe care institutiile abilitate în educarea publicului se pare ca l-au uitat. În acest sens, suntem deja pregatiti sa demaram un ciclu de discutii amicale între public si: compozitori, muzicologi, dirijori, regizori, interpreti etc., care sa faca o legatura simpatica, sa apropie publicul de opera.
Repertoriu italian pe scena ONB
     Rep. Întrucât publicul caruia i se adreseaza revista noastra „Siamo di nuovo insieme” este, în primul rând, cel de etnie italiana, am dori sa ne spuneti cum este receptata opera italiana la Bucuresti.
     C.I.A. Întinderea repertoriului italian pe scena noastra este foarte ampla, compozitorii italieni repre zen - tând 80-90% din productiile noastre, pentru ca suntem mai aproape ca sânge latin de italieni si datorita limbii, dar si datorita temperamentului. Noi ne apropiem usor de reperto - riul italian si, apoi, stilul de belcanto este cel pe care românii l-au studiat cu prepon derenta. Donizzeti, Rossini, Verdi, Puccini se afla permanent pe afisul Operei. Mai mult, în anul 2008 am organizat Festivalul Puccini, pentru ca cei 150 de ani de la nasterea compozitorului nu pot fi trecuti cu vederea. Puccini este un compozitor foarte important în literatura genului, cu totul special si foarte pretentios, cerând interpreti cu voci speciale. Verismul lui face ca receptarea de catre public a muzicii sale sa fie foarte directa. Este compozitorul care produce multe lacrimi cu Boema sau Manon Lescaut. Spectatorii au aceleasi trairi cu interpretii, la sfârsitul spectacolelor se simt usurati si pleaca mai fericiti din sala. Nu trebuie sa ne fie jena de asemenea trairi, ele sunt profund umane. Noua productie cu Boema, una din cele mai populare lucrari ale lui Puccini, prezenta în festival, a fost un Manon Lescaut suc ces scontat. Boema produce o impresie speciala asupra publi cului, cu atât mai mult cu cât toti interpretii sunt foarte tineri, apropiati de vârsta eroilor pe care-i întru - chi peaza. Adevarul este ca tine retul nu mai accepta conventia.
     Rep. Cred ca un alt element de atractie pentru publicul Dvs. este invitarea în spectacolele Operei a unor prestigiosi cântareti straini.
     C.I.A. Da, într-adevar anul 2008 a fost un an bogat. Spectacole cu Tosca, Manon Lescaut, Madama Butterfly s-au bucurat de prezenta unor cân - tareti straini: tenorul italian Gianluca Zampieri (în Des Grieux si Mario Cavaradossi), basul rus Boris Statsenko (în Scarpia), soprana de origine japoneza Mina Taska Yamazaki (în Cio-Cio-San) s.a. Programul lunii decembrie a însemnat prezenta pe scena ONB a unor importanti artisti, de talie internationala, într-un spectacol-eveniment sustinut financiar de Viorel Catarama, un fan al muzicii clasice si de opera. Este vorba despre spectacolul cu Samson si Dalila de Saint Saëns, care a avut ca invitati doi artisti celebri: Sylvie Brunet si Andrew Richards.
     Rep. Anul 2008 a fost un an bogat, plin de evenimente remarcate si aplaudate de publicul românesc, prestigiul Operei a crescut enorm; ce surprize veti oferi publicului Dvs. anul acesta? Am auzit ca Opera Nationala Bucuresti va fi una din vedetele Festivalului „George Enescu” – editia 2009.
     C.I.A. Da, va fi un an deosebit de dificil pentru colectivul institutiei noastre. Pe lânga spectacolele actualei stagiuni pe care ne vom stradui sa le prezentam la standardele cu care i-am obisnuit pe spectatorii nostri, va începe o perioada de munca asidua pentru pregatirea participarii ONB la editia 2009 a Festivalului „George Enescu”. Aportul nostru la aceasta manifestare de mare prestigiu va fi deosebit de important. Ne revine cinstea de a deschide Festivalul cu o noua productie OEDIP, pe care o preluam de la Toulouse si, în continuare, vom prezenta ultimele noastre productii cu Macbeth, Manon Lescaut si Lacul lebedelor. De asemenea, vom aduce în fata spectatorilor si opera-concert – Celan – o lucrare moderna a cehului Peter Ruzicka. Prezenta în Festivalul „George Enescu” – 2009 - constituie pentru noi o mare onoare, dat fiind faptul ca este pentru prima data dupa 30-40 de ani când ni se face o asemenea invitatie, dar si o imensa responsabilitate. Va trebui sa fim la înaltime. Cred ca nu ne va fi foarte greu sa reusim, cu conditia de a ne impune un efort sustinut si foarte punctual.
     Rep. Sunt convinsa ca nu sunteti persoana care sa dea înapoi în fata unei asemenea provocari si ca ONB va fi la înaltimea asteptarilor. Va doresc mult succes!

sus

 

 
   

 

 

       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.