Ambasada Italiei la Bucureşti şi Institutul Naţional de Comerţ Exterior (ICE), împreună cu Institutul Italian de Cultură, organizează a doua ediţie a Festivalului Italian (18 mai–16 iunie). în cadrul programului Festivalului, se va desfăşura o Săptămână Italiană (28 mai–3 iunie), cu un calendar dens de spectacole populare, filme pentru copii şi alte manifestări culturale, muzicale şi cinematografice.
Asociaţia Italienilor din România (RO.AS.IT.) contribuie la Săptămâna Italiană cu două manifestări culturale de profunzime, unul reprezentând o incursiune în istoria comunităţii, iar celălat un tablou al prezentului şi viitorului.
"DE LA EMIGRARE LA INTEGRARE"
Expoziţie de fotografii - document la:
Muzeul Satului
Sala de expoziţii
28 mai - 3 iunie 2010
Vernisajul pe 29 mai , la orele 12,30
Expoziţie de documente şi fotografii legate de prezenţa italienilor în România, realizată printr-o tehnică digitală novatoare de reproducere a originalelor, puse la dispoziţie de descendenţii emigranţilor italieni, membri ai RO.AS.IT.
în decursul anilor, prezenţa şi munca atâtor italieni, ajunşi în România ca imigranţi, au contribuit la dezvoltarea socio-culturală şi economică şi la edificarea României moderne. începând din 1850, zeci de mii de italieni au fost chemaţi în România de către domnitori, regi sau de autorităţile politice ale vremii, ori au venit din proprie iniţiativă, în căutarea unei vieţi mai bune în afara graniţelor ţării lor natale.
Fără să pretindă a fi o prezentare exhaustivă a complexului şi vastului drum istoric al imigraţiei italienilor în România, expoziţia îşi propune să ofere, printr-o sugestivă şi semnificativă secvenţă de imagini şi documente originale, un portret al pionierilor italieni în România. Imagini ce înfăţişează meserii, chiar modeste uneori, familii, momente de viaţă cotidiană etc.; toate dovedind prietenia şi extraordinara legătură ce-şi are originile în trecut şi vrea să cucerească ţinte tot mai ambiţioase, de la prima "emigrare" la o "integrare" reală.
SPECTACOL: "FRUMOASĂ EşTI, ITALIE!
La Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti"
Spaţiul pentru concerte, 28 mai, orele 17,00 Şi 31 mai, orele 13,00
Spectacolul va constitui o fuziune ideală între stiluri şi accente diferite aparţinând tradiţiilor populare cele mai străvechi şi mai înrădăcinate în cele două ţări, de la sugestivele cântece tradiţionale româneşti şi italiene până la dansurile minunate (printre care celebra "tarantella", faimoasă în toată lumea).
Spectacolul va fi oferit de artişti şi reprezentanţi ai comunităţii italienilor din România, printre care cunoscutul tenor Antonio Furnari şi interpretul Alex Tomaselli and his band, tânărul Alberto Drăghici de la Liceul de Arte din Brăila, de Ansamblul de dansuri tradiţionale "Di nuovo insieme", condus de maestrul Petre şuşu etc.
|