Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

Evenimente

“Carnevale del martedi grasso”

Carnavalul este un eveniment de traditie pentru multe popoare, a carui semnificatie poate rezona cu renasterea, revenirea la viata a naturii, cu ciclicitatea notimpurilor. Fiecare o serbeaza In felul lui specific.
In Italia, la Venetia, In fiecare primavara se organizeaza, unul dintre cele mai cunoscute si celebre Carnavaluri din toata lumea. Este poate cel mai frumos, prin autenticitatea si vechimea lui.
A devenit celebru prin mastile, costumele fastuoase si prin obiceiurile inedite pastrate inca din prerenastere.

Devenit o traditie pentru italieni, am socotit ca si pentru etnia noastra istorica – avand In vedere ca majoritatea emigrantilor provin din regiunea Veneto, Friuli Venezia-Giulia - Carnavalul poate fi un eveniment deosebit menit sa reanvie si aici, traditia. Cum era si firesc, data potrivita pentru desfasurarea Carnavalului a fost “martedi grasso”, data intrarii in postul Pastelui.


Participantii au fost invitati sa vina costumati si mascati. S-a creat un spectacol si o atmosfera specifice de carnaval, intregita de personajele costumate din “commedia dell’arte” rezentate cu multa naturalete si talent de copiii de la Scoala Italiana “Aldo Moro”.


Evenimentul nostru s-a bucurat de sprijinul patronilor de la Trattoria “Il Carnevale” din Piata Amzei din Bucuresti, care au sustinut cheltuielile de organizare si ne-au oferit momente de dans cu un ansamblu de dansatori profesionisti.
La Carnaval au participat costumati si necostumati, cu masca si fara masca, embrii ai Ambasadei Italiei In Bucuresti, deputati, reprezentanti ai minoritatilor nationale In Parlamentul Romaniei, membri ai etniei italiene din Bucuresti, oameni de afaceri romani si italieni si multi, multi prieteni.


Se spune ca originea Carnavalului dateaza din 1094, cand dogele Venetiei, Vitale Faliero, l-a mentionat pentru prima data Intr-un document oficial. In realitate, carnavalul este prezent In mai multe traditii, ca de pilda In Saturnaliile latine, sau In miticele culturi dionisiace, prin care se sarbatorea trecerea de la iarna la primavara. Existau, asadar, inca din timpuri stravechi, perioade ale anului In care se purtau masti si prindeau viata reprezentari simbolice,iar In ntichitate, Intr-un anumit interval de timp, aparent totul era permis si lumea traia diferit, fiind cunoscuta zicala “Semel in anno licet insanire” (“o data pe an este permis sa Innebunesti”). Venetia, republica guvernata de o oligarhie Inchistata, a gasit de cuviinta sa dea straturilor sociale umile iluzia ca, macar pentru o scurta perioada a anului, sunt asemenea celor puternici si le-a permis sa-i ironizeze In public pe bogati, purtand pe chip o masca.

 
 
   

 

 

       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.