Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

 

Expoziţia "De la emigrare la integrare" a fost apreciată la Suceava

Vernisajul expoziţiei "De la emigrare la integrare" a adunat, la Consiliul Judeţean din Suceava, reprezentanţi de marcă ai autorităţilor locale şi ai comunităţii italiene din Bucovina. Vă prezentăm cele mai importante luări de cuvânt:
"Putem spune că la nivelul judeţului Suceava, funcţionează o mică uniune a Europei. Dacă ne uităm la anuarul statistic pentru anul în curs vom constata că avem 15 minorităţi alături de majoritatea română şi 15 religii alături de religia ortodoxă română" - Vasile ILIE vicepreşedintele Consiliului Jude ţean Suceava.
"Mulţumesc Consiliului Judeţean Suceava şi Instituţiei Prefectului, precum şi partenerilor implicaţi în proiect: Uniunea Polonezilor din România, Ambasada Italiei la Bucureşti, Ambasada României la Roma, mass-mediei. Evenimentul coincide cu celebrarea a 150 de ani de la Unificarea Italiei şi cu împlinirea a 18 ani de activitate neîntreruptă a RO.AS.IT. în slujba etnicilor italieni" - deputat Mircea GROSARU, preşedintele RO.AS.IT. şi reprezentantul etnicilor italieni în Parlamentul României.

"Expoziţia de faţă are o bogată semnificaţie istorică. Intrăm în universul foto-documentar al unui popor de care suntem foarte legaţi. Nu degeaba s-a spus că . Poporul nostru este o simbioză între daci şi coloniştii romani. (...) Corifeii şcolii Ardelene, reprezentanţii Iluminismului românesc au studiat la Padova şi Venezia. Aşadar, România datorează mult Italiei (...) Unele minorităţi vor separatism. Italienii, cu înţelepciune, nu se tem de integrare. Organizatorii expoziţiei au fost foarte ingenioşi surprizând acest aspect. Este o expoziţie care care vorbeşte de la sine" - prof. Mihai Iacobescu, de la Catedra de Istorie a Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava.
"Un astfel de fapt spiritual trebuie încurajat, pentru că reprezintă diversitate. Imaginaţi-vă cum ar fi lumea dacă am vorbi toţi limba engleză, dacă am mânca toţi de la McDonalds, dacă am asculta toţi hip-hop şi dacă ne-am uita toţi la acest sport numit fotbal. Diversitatea este foarte importantă" - Adrian Păduraru, actor.
"Vreau să îmbătrânesc în România. Am fost aproape în toate ţările din lume, dar nu m-am simţit nicăieri ca aici. Vă amintesc ce a spus Papa: " - Antonio Furnari, tenor.

La vernisaj au mai luat cuvântul subprefectul Angela Zarojanu şi Mihai Pînzaru Pim, în calitate de membru fondator al Asociaţiei Italienilor din România RO.AS.IT.
Vernisajul a fost urmat de un bufet cu specific italian pregătit de bucătarul Pierluigi Maniero, iar după-amiaza, la Teatrul "Dom Polski", a avut loc un spectacol de dansuri şi cântece tradiţionale. Au dansat o trupă a comunităţii polonezilor şi ansamblul "Di Nuovo Insieme". Au cântat tenorul Antonio Furnari şi ştefan Lupu, la chitară. Spectacolul a fost prezentat de actorul Adrian Păduraru.

 
 
   

 

 

       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.