Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

 

Expoziţie de gală la Palatul Parlamentului.

Evenimentul, care se desfăşoară în perioada 30 mai - 4 iunie, este dedicat Zilei Republicii Italiene, coincizând cu împlinirea a 18 ani de activitate neîntreruptă a RO.AS.IT. în slujba comunităţii italienilor din România.
Tablourile, expuse într-un spaţiu special amenjat în faţa sălii de plen a Camerei Deputaţilor, dezvăluie file de istorie legate de începutul marii imigraţii a italienilor în România (1850-1897), de modul în care aceştia au păstrat de-a lungul timpului legătura cu patria de origine, de principalele meserii şi mesteşuguri pe care le-au practicat în noua lor patrie, de felul în care au reuşit să-şi păstreze tradiţiile şi obiceiurile de acasă. Totodată, imaginile vorbesc de la sine despre raporturile de bună înţelegere şi coabitare cu populaţia românească, despre interferenţele şi influenţele reciproce.
Expoziţia a fost prezentată pentru prima oară în formă completă la sfârşitul anului 2010, la Muzeul Naţional de Istorie a României, fiind apoi itinerată în oraşele Brezoi, Râmnicu Vâlcea şi Suceava.
Cu ocazia vernisării de la Palatul Parlamentului, expoziţiei i se va adăuga o nouă secţiune, "Contribuţii italiene la arhitectura Bucureştiului", cu fotografii actuale, tipărite într-o tehnică specială. De asemenea, la eveniment va participa cu lucrări şi sculptorul de origine italiană Horia Colobicchio.
Vernisajul va avea loc luni, 30 mai, de la ora 14.30, în prezenţa unor reprezentanţi de marcă ai statului italian în România, oameni politici români şi exponenţi ai mediului de afaceri. Proiectul este sprijinit financiar de Ministerul Culturii şi de Guvernul României prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice, fiind realizat în parteneriat cu Palatul Parlamenului. Ambasada Italiei la Bucureşti a acordat patronajul său pentru toate manifestările expoziţionale desfăşurate sub genericul "De la emigrare la integrare".

 
 
   

 

 

       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.