| Cuvântul introductiv i-a aparţinut vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie, care a integrat evenimentul în galeria acţiunilor întreprinse cu ocazia zilei de 9 mai, decretată Ziua Europei. "Putem spune că la nivelul judeţului Suceava, funcţionează o mică uniune a Europei. Dacă ne uităm la anuarul statistic pentru anul în curs vom constata că avem 15 minorităţi alături de majoritatea română şi 15 religii alături de religia ortodoxă română".
Apoi, domnul Mircea Grosaru, preşedintele RO.AS.IT. şi reprezentantul etnicilor italieni în Parlamentul României, a prezentat expoziţia şi a mulţumit Consiliului Judeţean Suceava şi Instituţiei Prefectului, precum şi partenerilor implicaţi în proiect: Uniunea Polonezilor din România, Ambasada Italiei la Bucureşti, Ambasada României la Roma, mass-mediei.
La rândul său, prof. Mihai Iacobescu, de la Catedra de Istorie a Universităţii "ştefan cel Mare" Suceava, a observat că, în timp ce unele minorităţi din România îşi exprimă dorinţa de a se separa de restul locuitorilor, minoritatea italiană îşi îndreaptă toate resursele în sensul integrării, această atitudine izvorând din înţelepciune.
La vernisaj au mai luat cuvântul subprefectul Angela Zarojanu, Mihai Pînzaru Pim, în calitate de membru fondator al Asociaţiei Italienilor din România RO.AS.IT, actorul Adrian Păduraru şi tenorul Antonio Furnari, care a amintit vorbele Papei Ioan Paul al II-lea: "România este grădina Maicii Domnului".
Vernisajul a fost urmat de un bufet cu specific italian pregătit de bucătarul Pierluigi Maniero, iar după-amiaza, la Teatrul "Dom Polski", a avut loc un spectacol de dansuri şi cântece tradiţionale. Au dansat o trupă a comunităţii polonezilor şi ansamblul "Di Nuovo Insieme". Au cântat tenorul Antonio Furnari şi ştefan Lupu, la chitară. Spectacolul a fost prezentat de actorul Adrian Păduraru.
|