Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

 

întâlnire între RO.AS.IT şi delegaţia Consiliului Europei

Subiectul întrevederii a fost legat de promovarea limbii italiene în România, de recunoasterea limbii italiene ca expresie a diversităţii sale culturale, de folosirea limbii italiene în procesul de educaţie, precum şi de alte aspecte ce ţin de viaţa comunităţii italiene din România.
Primul care a luat cuvântul din partea RO.AS.IT. a fost domnul deputat Mircea Grosaru, reprezentantul etnicilor italieni în Parlamentul României: "Consider că România a găsit cea mai potrivită soluţie pentru a rezolva problemele minorităţilor, şi anume, reprezentarea lor parlamentară. Avem posibilitatea să participăm la viaţa politică şi, astfel, putem să ne implicăm direct în luarea deciziilor care privesc minorităţile. Comunitatea italiană se bucură de sprijinul sustinut al statului român. Ne bucurăm de o atenţie deosebită din partea instituţiei Primului Ministru, ai cărei reprezentanţi se interesează constant de activitatea noastră".
Preşedintele RO.AS.IT. s-a referit, apoi, la semnele de întrebare ridicate de rezultatele ultimului recensământ făcut în România: "Putem enumera multe neajunsuri, dar nu în sensul de nemulţumiri.
Concluziile ultimului recensământ arată că în România trăiesc aproximativ 3500 de etnici italieni, dar noi vedem lucrurile diferit. Imediat după 1990, multor italieni le-a fost teamă să-şi declare orginea. Mult timp, ei au fost tratati ca germanii şi consideraţi nazişti si,deci, inamici, datorită aliantei din care Italia a făcut parte în tmpul celui De-al Doilea Război Mondial. în plus, pe timpul comunismului, au trăit în teroare din cauza Securităţii, unora li s-au confiscat bunurile si au fost exilati în Bărăgan. Acesta a fost motivul major pentru care, la recensământ, nu s-au declarat italieni. Noi, Asociaţia Italienilor din România, ne-am înfiinţat în 1993. Nu am avut timp să le explicăm că nu trebuie să le fie frică. Acum situaţia este diferită. Ei ştiu că nu au de ce să se mai teamă".
Din delegaţia RO.AS.IT. a făcut parte şi doamna Maria Dan, directoarea Liceului "Dante Alighieri". "Avem tradiţie în predare bilingvă, potrivit Memorandumului semnat în 2002 între România şi Italia. în prezent avem clase de limbă italiană începând cu gimnaziul, admiterea făcându-se pe baza unei test de competenţă lingvistică. în viitor, însă, vom construi un campus şcolar educaţional în care copiii vor putea învăţa în limba italiană de la 3 la 18 ani", a arătat domnia sa.
La rândul său, doamna Ioana Grosaru, vicepreşedinta RO.AS.IT. a spus că "în rândul etnicilor italieni, limba italiană s-a păstrat mai puţin. Totuşi, în comunităţile majore se vorbeşte un dialect din Nord. Preocuparea noastră principală şi constantă este de a proteja limba şi identitatea comunităţii italiene din România". A mai luat cuvântul şi doamna Gabriela Tarabega, directorul revistei "Siamo di nuovo insieme", care a prezentat activitatea publicistică a Asociaţiei.
Pentru o cât mai bună ilustrare a activităţii RO.AS.IT., a fost proiectat filmul "Limba italiană", realizat de Anca Filoteanu.

 
 
   

 

 

       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.