Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

 

A fost inaugurat centrul cultural ”Casa d’Italia”

Asociația Italienilor din România - RO.AS.IT. a inaugurat Centrul Cultural ”Casa d’Italia”. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 31 ianuarie 2015, în prezența unor importante oficialități reprezentând Preşedinția României, Guvernul României, Parlamentul, Parlamentul European, Ambasada şi Consulatul Italiei, Institutul Italian de Cultură şi societatea civilă.
”Între instituția preşedinției şi Asociația Italienilor din România există un parteneriat moral. Vă transmit mesajul de prietenie şi de sprijin din partea domnului preşedinte Iohannis, care, după cum bine ştiți, la rândul său provine din rândul unei minorități naționale”, a spus consilierul prezidențial Sergiu Nistor. La rândul său, doamna europarlamentar Ramona Mănescu, a apreciat activitatea Asociației Italienilor din România şi a dat asigurări că va fi un aliat al proiectelor europene ale RO.AS.IT. În aceeaşi notă s-a încadrat şi discursul doamnei subsecretar de stat Christiane Gertrud Cosmatu, de la Departamentul pentru Relații Interetnice.
Statul italian a fost reprezentat de către consulul Valerio Piras, care a şi luat cuvântul, şi de către directorul Institutului Italian de Cultură, Ezio Peraro. Nu au lipsit nici reprezentanții instituțiilor de învățământ, delegația liceului ”Dante Alighieri” fiind condusă de doamna director Maria Dan, care a prezentat progresele făcute în ceea ce priveşte învățământul în limba maternă italiană, căruia i-au fost rezervate, de la an la an, un număr tot mai mare de clase, de la nivelul pregătitor până la ultimul an de liceu.
Din partea Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT. au luat cuvântul doamna preşedinte Ioana Grosaru şi responsabilul cu activitățile culturale în cadrul centrului, doamna Olimpia Coroamă. Evenimentul a avut oaspeți de seamă şi din domeniul culturii, care au vorbit despre influența italiană în arhitectură, teatru sau muzică: acad. Răzvan Theodorescu, Sorana Georgescu Gorjan, Jean Cazaban şi dr. Ilinca Dumitrescu.
Chiar în ziua inaugurării, ”Casa d’Italia” a găzduit primul spectacol de muzică italiană. Au interpretat tenorii Antonio Furnari şi Sorin Ursan, precum şi formația ”Insieme”, de la Colegiul de artă Ciprian Porumbescu din Suceava, compusă din Útefan Lupu, Eduard Hanuseac şi Alexandru Devesievici. Din program nu putea lipsi poezia italiană, profesorul Antonio Rizzo recitând două poeme reprezentative pentru literatura din peninsulă. Spectacolul a fost repetat şi pentru membrii RO.AS.IT. care au venit în partea a doua a evenimentului. Pe lângă bucureşteni, la inaugurarea centrului cultural au participat reprezentanți ai filialelor RO.AS.IT. din Suceava, Galați, Bacău, Piteşti, Brezoi, Iaşi şi Petroşani.

 
 
   

 

 

       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.