Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

 

Antonio Rizzo: ”Fără cultură, popoarele devin barbare”

Sala ”Carol I” a Bibliotecii Centrale Universitare Bucureşti a găzduit lansarea cărții ”Îmi amintesc de o zi de şcoală. Călătorie prin amintiri şi poezii învățate la şcoală”, scrisă de Antonio Rizzo. Evenimentul a fost organizat de Asociația Italienilor din România - RO.AS.IT. sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Italiei la Bucureşti. Printre invitații de onoare s-au numărat domnul Ezio Peraro, directorul Institutului Italian de Cultură din Bucureşti, doamna Paola Faraca, de la Institutul Cultural Italian din Cluj, domnii Dragoş Zispol (deputat din partea Uniunii Elene din România) şi Amet Aledin (subsecretar de stat) şi doamna subsecretar de stat Christiane Gertrud Cosmatu, din partea Departamentului pentru Relații Interetnice.
”Vreau să mulțumesc gazdelor noastre şi dumneavoastră, celor prezenți. Asociația Italienilor din România - RO.AS.IT. şi-a asumat un rol important, acela de a edita carte. Scopul nostru, ca minoritate, este să recuperăm limba maternă. Tocmai de aceea volumul este unul bilingv”, a spus în deschidere doamna Ioana Grosaru, preşedintele RO.AS.IT.
La rândul său, domnul Ezio Peraro a mărturisit că încearcă să nu lipsească de la niciun moment în care este prezentată italienitatea: „Fac ceva foarte plăcut să prezint şi să reprezint cultura italiană. Este o onoare pentru mine să fiu prezent aici. Este datoria noastră de a construi punți între culturile noastre şi aceasta se poate numai propunând cultura noastră altora şi înțelegând cultura altora. Referirile care se fac în această carte îi ajută pe cititori să ştie ce studiem noi la şcoală”.
Un moment emoționant a fost reprezentat de luarea de cuvânt a domnului Dragoş Zisopol, care şi-a amintit de cel care a fost deputatul Mircea Grosaru, propunând un moment de reculegere în memoria acestuia. ”Ce rost mai au poeții în prezent? Sunt manifestări ale credinței. E important că sunteți aşa mulți prezenți aici, la această lansare de carte, şi o felicit pe doamna preşedinte Ioana Grosaru. Este foarte interesantă carte”.
”Îmi este greu să îmi adun gândurile… mă bucur că este atâta lume la o lansare de carte. Noi (n.r. Departartamentul pentru Relații Interetnice) vă sprijinim pe cei care sunteți reprezentanții minorităților naționale. Vă transmit gândurile de bine ale doamnei Lacziko, care nu este în țară în acest moment”, a spus doamna Cosmatu, completată de domnul Aledin: ”Noi, reprezentanții comunităților etnice, ştim să ne apreciem valorile şi să ducem mai departe ce am construit. Omul este cu adevărat liber când îşi propune să realizeze ceva nu numai în plan personal, ci şi pentru comunitatea din care face parte”.
Autorul Antonio Rizzo şi-a început discursul mulțumindu-i Asociației Italienilor din România pentru publicarea cărții. ”Prezența dumneavoastră aici dă valoare muncii mele. În această carte încerc să îmi amintesc de băiețelul care eram. Avem tendința să uităm ce ne-a plăcut în trecut şi ne emoționăm superficial de ce trăim în prezent… Pentru mine, poezia e o formă de rugăciune. Cultura este un mod de a ne apropia de Dumnezeu. Este un bun pe care trebuie să îl păstrăm cu mare atenție, pentru că, o dată pierdut, popoarele devin barbare. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, vedem cu alți ochi evenimentele din trecut. Recitind ce citeam când eram elev, înțeleg ce nu înțelegeam atunci”.
Paola Faraca a recitat poezia ”Insomnia nocturnă”, evenimentul încheindu-se cu o sesiune de autografe.

 
 
   

 

 

       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.