Membrii Comisiei de Cultură a Consiliului Minorităților Naționale s-au reunit astăzi la Constanța. Au fost prezenți ambii subprefecți, unul din partea turcilor, altul din partea tătarilor, subsecretarul de stat Amet Aledin şi reprezentanți ai minorităților turce, tătare, ruşilor lipoveni, grecilor, germanilor, rutenilor şi macedonenilor, alături de Bârcă Constanța, consilier DRI.
Amet Aledin a evocat personalitatea fostului său coleg, Deputatul Mircea Grosaru, pe care l-a prezentat ca fiind unul dintre cei mai buni deputați pe care i-a avut Parlamentul României. Domnul Amet Aledin ne-a sensibilizat şi în ceea ce priveşte Casa d’Italia Constanța, imobil a cărui degradare avansată a atras atenția presei locale.
De asemenea, s-a discutat despre vizita delegației DRI în Tulcea, în cadrul proiectului Strategiei Dunarii. Doamna Serim Turkoglu a prezentat proiectul Itinerarii Culturale, în care fiecare minoritate va avea doi reprezentanți care îşi vor prezenta țara de origine.
Din partea RO.AS.IT., la reuniune a participat secretarul general Andi Grosaru, care a prezentat evenimentele culturale organizate de către asociație în prima jumătate a anului, a amintit despre reuşita reintroducerii predării în limba maternă italiană la Liceul Dante Alighieri din Bucureşti, dupa 60 de ani, şi a vorbit despre vizita făcută la Parlamentul European de la Bruxelles, unde a discutat despre multilingvism, multiculturalitate şi repectarea drepturilor minorităților.
Constanța Bârcă a facut un apel la organizații să demareze o inițiativă de înființare a unei arhive online, care să cuprindă materiale despre evenimentele din viața culturală a fiecărei minorități.
În ceea ce priveşte proiectul Strategia Dunării, în care DRI-ul şi organizațiile minorităților nationale pot fi parteneri, s-au evidențiat următoarele obiective:
- Dezvoltarea unor rute culturale turistice noi şi sprijinirea celor existente în regiunea Dunării;
- Crearea unei Cărți Albastre a identității culturale a Dunării, cu implicarea Ministerului Culturii, a DRI şi a organizațiilor minorităților naționale;
- Păstrarea moştenirii culturale şi a valorilor naturale prin dezvoltarea clusterelor relevante şi a rețelelor de muzee, centre de vizitare/interpretare în Regiunea Dunării
- Promovarea schimburilor culturale şi crearea de rețele în domeniul artei contemporane în Regiunea Dunării.
|