Doamnelor şi Domnilor,
Dragi prieteni parteneri şi invitați,
Domnilor colegi deputați, senatori,
europarlamentari
Este o mare onoare pentru Asociația Italienilor din România - RO.AS.IT. să găzduiască un asemenea eveniment, la care participă nume importante din viața politică şi culturală europeană, cărora le mulțumesc pentru prezență.
Dedicăm această Conferință multor evenimente ale acestui an, declarat „Anul european al cetățenilor” împlinindu-se 20 de ani de când la Maastricht s-a definit conceptul de cetățenie europeană. Tot acum 20 de ani, lua înființa Consiliul pentru Minorități Naționale, ceea ce a a legiferat după mai bine de 50 ani, existența şi drepturile minorităților naționale din Romania, dar şi 20 de ani de la înființarea Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT.
În mod special, doresc să transmit un salut statului italian pentru Ziua Forțelor Armate Italiene, un partener important care a susținut intrarea României în NATO şi primul stat al Uniunii Europene care a votat în Parlament, în unanimitate, intrarea României în Marea Familie Europeană.
După cum reiese din titlu, dezbaterea de astăzi se va concentra pe minoritatea italiană, acei cetățeni din peninsulă care au emigrat de-a lungul timpului în România, care trăiesc acum pe acest pământ şi au contribuit alături de celelalte minorități naționale la dezvoltarea culturii şi civilizației în țara noastră, devenind aşa cum prevede Constituția, factori constitutivi ai poporului român. (salut prezența la Conferință a liderului grupului parlamentar al minorităților naționale din România, Domnul Varujan PAMBUCCIAN, a colegilor deputați ce reprezintă celelalte 19 minorități din România şi Secretarului de stat al Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României Doamna Eniko Katalin LACZIKO care va modera prima parte a Conferinței şi căreia îi mulțumesc mult pentru disponibilitate şi sprijin).
Este dovada, fără echivoc, a respectului pe care statul român îl acordă astăzi, tuturor minorităților naționale din România.
Dar țin să subliniez, de asemenea, că Raportul Comisiei Europene privind cetățenia Uniunii ne arată faptul că cetățenii europeni nu profită din plin de drepturile lor întrucât, nu le cunosc, mai ales: 1) dreptul la liberă circulație şi 2) dreptul de stabilire în alte țări ale Uniunii Europene.
Implicarea fiecărui cetățean european la nivelul comunității şi societății de care aparține, pe plan local, regional, național sau european, este esențială pentru menținerea unei vieți democratice solide şi pentru viitorul U.E.
Noi, Asociația Italienilor din România - RO.AS.IT., ne-am propus să vă prezentăm modul în care trăiesc, sunt acceptați şi se bucură de toate drepturile cetățeneşti cei ce aparțin minorității italiene din România, având ca invitați şi vorbitori la această conferință, reprezentanți ai diverselor domenii în care italienii din România îşi desfăşoară activitatea cotidiană: reprezentanți ai şcolii, ai liceului Dante Alighieri şi ai Universității Bucureşti, ai Institutului Italian de Cultură, ai societății civile, ai bisericii, reprezentanți ai administrațiilor locale, primari de etnie italiană, istorici, reprezentanți ai tinerei generații, ai mediului de afaceri, etnici italieni.
În partea a II-a a Conferinței, invitații noştri de la Bruxelles sau Roma, dar şi Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Excelența Sa Domnul Diego BRASIOLI, ne vor transmite câte un mesaj.
Avem, de asemenea, şi un mesaj video, transmis de la Washington, unde se află în acest moment, fostul primar al Romei, senator, vicepremier şi prieten al nostru al RO.AS.IT., Francesco RUTELLI. O ultimă remarcă, şi cu asta închei: Această Conferință Europeană a fost susținută financiar cu contribuția Parlamentului European, a Departamentului pentru Relații Interetnice şi a Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT.
Vă mulțumesc.
|