Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

 

Emisiune dedicată minorităţii italiene din România

Ediţia din 4 iulie a emisiunii "Convieţuiri" a fost dedicat de TVR minorităţii italiene din România. În studioul televiziunii publice au fost reprezentanţii Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT., dar şi invitaţi speciali, români celebri cu origini italiene. A fost o emisiune ieşită din tipar, care a avut formatul unui spectacol de sâmbătă seara, pentru că aşa sunt italienii: le place să râdă, să cânte şi să danseze.
Introducerea a fost făcută de ansamblul de dansuri Siamo di nuovo insieme, coordonat de profesorul coregraf Petre Şuşu. A luat, apoi, cuvântul deputatul Mircea Grosaru, preşedintele RO.AS.IT. şi reprezentantul minorităţii italiene în Parlamentul României: "Noi, românii şi italienii, avem foarte multe lucruri în comun: limba, cultura, civilizaţia. Acesta a fost şi argumentul pentru care am înfiinţat Asociaţia Italienilor din România". Domnul Grosaru a enumerat expoziţia "De la emigrare la integrare" şi colaborarea de succes cu Liceul "Dante Alighieri" printre proiectele importante realizate până în prezent de RO.AS.IT. şi a asigurat: "Nu ne oprim aici. Avem multe alte lucruri de spus despre emigraţia italiană în România. Responsabilitatea noastră creşte faţă de această etnie. Am avut şi vom avea o politică deschisă. Pe zi ce trece, tot mai multe persoane, italieni şi români, vor să colaborăm. Obiectivul nostru este de a apropia Italia de România şi România de Italia".

Adrian Păduraru despre Sorana Coroamă Stanca

După un moment artistic realizat de elevii de la "Dante Alighieri", actorul Adrian Păduraru, membru simpatizant al RO.AS.IT., a mărturisit: "Iubesc Italia! Italia pentru mine înseamnă arta, plăcerea de a cânta, nebunia de a picta, voluptatea comunicări… italienii sunt cel mai comunicativ popor din lume. Italienii sunt atât de bine integraţi aici, încât au devenit români". Adrian Păduraru a amintit-o apoi pe cea care a fost Sorana Coroamă Stanca, părintele spiritual al Asociaţiei Italienilor din România: "Sorana Coroamă Stanca avea o iubire majoră faţă de România şi Italia. Avea o nobleţe născută, nu crescută. Un fel de a asculta care-i dădea celuilalt impresia că spune nişte lucruri extraordinare".

Premieră muzicală cu Horia Moculescu

Telespectatorii au avut parte de două momente speciale, reprezentate de dueturile Adrian Păduraru - Dan Ardelean şi Antonio Furnari - Horia Moculescu. "Vă vine să credeţi? Îl cunosc pe Antonio de atâţia ani de zile, dar nu am cântat niciodată împreună!", a exclamat Horia Moculescu, al cărui bunic a venit în România din Italia în jurul anului 1800: "Sunt foarte mândru că la partea mea de român s-a adăugat o parte de latinitate importantă. Bunicul, Antonio Copetti, a fost viceprimar în Râmnicu Vâlcea. A introdus pe banii lui apa curentă în oraş. Drept mulţumire, parcul din faţa teatrului Anton Pann are numele său". Tot din domeniul artistic au provenit alţi doi invitaţi speciali: soprana Simona Nicoletta Jidveanu şi artista Ioana Casetti, care a observat că "italienii au o energie pozitivă totală".

Povestiri cu italieni

Jurnalistul Modesto Ferrarini, fondatorul primului ziar al comunităţii italiene după Revoluţie, a povestit că "la un moment dat, în România au venit peste 100.000 de familii de italieni. Pentru că în ţara lor era sărăcie, îşi căutau norocul în alte părţi. Au ajuns aici, iar când s-au întors în Italia au făcut propagandă României: veniţi şi voi acolo. Sunt nişte oameni veseli, mănâncă bine, cântă şi, măi, vorbesc aceeaşi limbă!". La capitolul istoriei emigraţiei italiene în România a fost prezentată şi cartea-album "Italienii din România. O istorie în imagini", scrisă de Ioana Grosaru şi Gabriela Tarabega. "Este un proiect la care am lucrat de peste opt ani. Despre italienii din România se ştiau puţine lucruri. Ne-am dorit să avem o istorie a comunităţii italiene şi trebuia să avem ceva palpabil. Fotografiile aveau nevoie de explicaţii", a spus doamna Grosaru, vicepreşedinte al RO.AS.IT.

 
 
   

 

 

       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.