Publicul a fost numeros, printre oficialităţile prezente numărându-se primarul Ilie Bolojan, precum şi episcopul romano-catolic de Oradea, care a stat alături de un reprezentant al Episcopiei Ortodoxe.
"Pe simezele expoziţiei se pot vedea sute de portrete ale emigranţilor de acum câteva veacuri sau ale urmaşilor lor care şi-au păstrat identitatea etnică, în paralel cu cetăţenia română. Nu lipsesc nici imaginile ce reprezintă locurile de origine ale italienilor stabiliţi în ţara noastră, casele pe care ei şi le-au construit în noua lor patrie sau portrete ale urmaşilor celor ce au venit aici ca: pietrari, constructori, birjari, agricultori, piloţi, viticultori sau medici. Dintre aceştia, un loc aparte în istoria Bihorului îl reprezintă familia Quai, ai cărei membri au venit în judeţ ca simpli muncitori, dar ai cărei urmaşi s-au ridicat până la rangul de primar al Beiuşului sau au devenit medici respectaţi şi căutaţi ai zilelor noastre", a spus domnul Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, care a adăugat că "Cetatea Oradiei" a fost proiectată de arhitecţi din peninsulă şi că la construcţia ei au participat de asemenea mulţi meşteri Italieni, angajaţi ai principilor din Transilvania.
La rândul său, domnul deputat Mircea Grosaru, reprezentantul minorităţii italiene în Parlamentul României, a subliniat că evenimentul a marcat două momente importante pentru comunitatea italiană din Oradea: apropierea datei de 2 iunie, când este Ziua Naţională a Italiei, şi înfiinţarea Institutului Cultural Italian din Oradea.
A luat, apoi, cuvântul domnul Maurizio Passerotti, preşedintele Centrului Cultural din Oradea, care a vorbit despre "fenomenul emigraţiei" desfăşurat acum câteva sute de ani dinspre Italia către România şi în sens invers în zilele noastre. Domnul Passerotti a spus că priveşte cu recunoştinţă expoziţia ajunsă şi în Oradea şi i-a înmânat deputatului Mircea Grosaru o plachetă de argint, drept preţuire pentru contribuţia avută la promovarea culturii italienilor din România.
Vernisajul expoziţiei s-a încheiat cu vizionarea unui film documentar despre urmaşii emigranţilor italieni şi un moment artistic cu dansuri tradiţionale italiene şi româneşti, susţinut de ansamblul “Siamo di nuovo insieme” al Asociaţiei Italienilor din România -RO.AS.IT.
|