Untitled Document
 
Despre noi Legislaţie Multimedia Parteneri Scurt Istoric Manifestări Culturale
   
Prima pagină
Istoricul Asociaţiei
Informatii generale
Comunicate de presă
Legături utile
"Siamo di nuovo insieme"
Newsletter
Contact

Evenimente
Noi demersuri pentru învățământul în limba maternă italiană
Ioana Grosaru, preşedintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit luni, 23 februarie, cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației şi Cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învățământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situația etnicilor italieni în ceea ce priveşte educația şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înființarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din țară....
A avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”
Membrii Comisiei de Învățământ a Consiliului Minorității Naționale s-au întâlnit luni, 23 februarie, la sediul Ministerului Educației şi Cercetării Útiințifice, prilej cu care a avut loc deschiderea concursului “Călătoria mea multiculturală - 2015”....

Contact
 

 
 
 

Cuvinte cautate frecvent
 
românia, italia, minoritati, asociatie, italieni, deputat, european, presa, national , administratia, drepturi, decizie, politici, international, secretar de stat, protocolul, patrimoniului, document, consiliu, comitet director  
 
 
 

 
 
 
 

 

Dezvoltare rurală durabilă: Grupul de Acţiune Locală Valea Siretului

Grupul de Acţiune Locală "Valea Siretului" a fost înfiinţat pentru a sprijini zona de Nord-Est a judeţului Neamţ (comunele Săbăoani, Tămăşeni, Doljeşti) şi zona de Sud-Est a judeţului Iaşi (comuna Răchiteni). Teritoriul GAL Valea Siretului este o zonă cu foarte mult potenţial de dezvoltare agricolă, economică, culturală şi turistică, ceea ce a încurajat grupul de iniţiativă format din 21 de actori locali să dezvolte un proiect nou - un grup de acţiune locală care să iniţieze proiecte şi să dezvolte această zonă a ţării.

Existenţa pe acest teritoriu a unui grup de descendenţi ai emigranţilor italieni stabiliţi în zona Moldovei, alături de cetăţeni italieni stabiliţi în zonă după 1990, a impulsionat includerea în cadrul Planului de dezvoltare locală a unor proiecte culturale şi schimburi de experienţă menite să conserve, să revitalizeze şi să promoveze tradiţiile, obiceiurile şi cultura acestei comunităţi etnice istorice. în calitate de membru al GAL "Valea Siretului", Asociaţia Italienilor din România–RO.AS.IT. va iniţia şi coordona aceste activităţi pentru a asigura promovarea limbii, culturii, istoriei şi civilizaţiei italiene pe teritoriul considerat, purtând, în acelaşi timp, un dialog constructiv şi cu populaţia majoritară şi cu celelalte minorităţi etnice.

Cu sediul în cadrul comunei Săbăoani, judeţul Neamţ, Grupul de Acţiunea Locală "Valea Siretului" a început încă din anul 2010 să deruleze o serie de întâlniri, consultări şi dezbateri publice cu actorii locali, încercând să găsească cele mai bune soluţii pentru a relansa mediul rural local.

În prezent se derulează etapa elaborării Planului de Dezvoltare Locală, ce va fi depus pentru evaluare şi aprobare în cadrul programului FEADR - Axa Leader, la sfârşitul lunii aprilie. Planul propune derularea unor programe de dezvoltare previzionate pe o perioadă de 4 ani cu domenii strategice de dezvoltare durabilă bine ancorate în agricultură, zootehnie, mediu, artă tradiţională, meşteşuguri, educaţie şi mediul de afaceri local.

Mai multe detalii cu privire la programele şi acţiunile Grupului de Acţiune Locală "Valea Siretului" pot fi obţinute la sediul acestuia - sat Săbăoani, str. Orizontului nr. 58, comuna Săbăoani, jud. Neamţ sau la telefon/fax 0332.440.152, email: cristinavernica@yahoo.it.

PAGINA DIN PIAZZA ROMANIA

 
 
   

 

 

       
© RO.AS.IT - Asociatia Italienilor din Romania. Toate drepturile rezervate.